Dispozitiv modern de colectare şi selectare a deşeurilor amplasat în zona Maxim Gorki

0

Începând de astăzi, 25 septembrie, a fost pusă la dispoziţia botoşănenilor cea mai modernă soluție de colectare selectivă a deșeurilor, bazată pe o instalație de ultimă generație la nivel mondial.

Dispozitivul patentat de o companie italiană, numit ecoinsulă, a fost amplasat pe Strada Maxim Gorki.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, ecoinsula cuprinde cinci module de colectare selectivă, fiind destinată unui număr de 150 de utilizatori/familii din zona pe care o deservește. Accesul fiecărui utilizator cu gunoiul în incinta ecoinsulei se va face pe baza unui card și va fi monitorizat video, astfel încât operatorul de salubritate să poată ști cine a făcut și cine nu a făcut selectarea deșeurilor. Pe lângă card, fiecare utilizator va primi saci speciali, inscripționați cu coduri de bare ce vor face posibilă identificarea. În saci vor fi puse deşeurile, pe categorii, respectiv sticlă, hârtie, metal, plastic, deșeuri menajere. Mai mult decât atât, cantitatea de deșeuri depuse va fi stabilită automat la fiecare utilizare a ecoinsulei de către cetăţeni. Un soft specializat va stabili astfel exact ce cantitate de deșeuri, selectate pe categorii, a dus la ecoinsulă fiecare utilizator în parte.

Taxă mai mică pentru cei ce colectează selectiv

Botoșănenii care vor face selectarea deșeurilor vor fi recompensați prin scăderea taxei de salubrizare stabilite la nivel de municipiu proporțional cu cantitățile de deșeuri selectate depuse, în timp ce aceia care nu vor face selectarea vor fi penalizați.

Prima ecoinsulă funcțională din municipiul Botoșani a fost primită cu titlu gratuit, urmând ca, în următoarele șase luni, după analiza eficienței acesteia, să se facă achiziția altor instalații similare.

Costul unei ecoinsule este cuprins între 20.000 și 30.000 de euro, investiția putând fi recuperată de operatorul de salubrizare, prin valorificarea deșeurilor colectate selectiv.

Am găsit pentru botoșăneni cea mai modernă modalitate de a rezolva problema colectării selective a gunoiului. Cetățenii care vor face colectare selectivă vor fi recompensați, iar cei care nu o vor face vor fi penalizați. Activitatea operatorului de salubritate va fi simplificată, iar costurile vor scădea, în beneficiul tuturor, pe măsură ce procentul de deșeuri selectate va crește. Așadar, avantaje pentru toată lumea, printr-o metodă civilizată, de ultimă generație de a face această activitate importantă în orice aglomerare urbană”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Deja ai votat!
se încarcă...