Populaţia şcolară din judeţul Botoşani scade de la an la an. La baza acestui fenomen stau scăderea natalităţii şi stabilirea multor familii cu copii în străinătate. Aproape în fiecare localitate botoşăneană există persoane care au nepoţi ce studiază în străinătate.
Conform datelor centralizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, la această dată populaţia şcolară numără 62.227 de copii şi elevi, repartizaţi astfel: 10.342 de copii în învăţământul preşcolar, 18.287 de copii în învăţământul primar, 16.188 de elevi în gimnaziu, 13.105 în liceu, 3.397 în învăţământul profesional şi 908 învăţământ postliceal.
Comparativ cu anul şcolar trecut, când populaţia şcolară a fost de 64.181 de elevi, se înregistrează o scădere de 1.954 de copii. Pe cicluri de învăţământ scăderea se prezintă după cum urmează: 401 de copii la învăţământul preşcolar, 646 la învăţământul primar, 648 la gimnaziu, 558 la liceu, respectiv 147 de cursanţi la învăţământul postliceal. Doar în învăţământul profesional se înregistrează o creştere, aici numărul elevilor fiind cu 446 mai mare comparativ cu cel din anul şcolar trecut.
„Pierdem peste o mie de copii de la un an la altul”
Potrivit raportărilor oficiale, în fiecare an, populaţia şcolară botoşăneană a scăzut cu mii de copii. Astfel, dacă în anul şcolar 2018 – 2019 erau 66.470 de copii şi tineri botoşăneni, în toamna anului 2017 au început un nou an de învăţământ 65.414 de elevi.
„Pe parcursul anilor, noi am mai tras semnale de alarmă că pierdem peste o mie de copii de la un an la altul, din păcate. Multe familii pleacă în străinătate şi nu mai revin în Botoşani. Sigur, avem şi problema natalităţii, care este una naţională. Realitatea este că sunt din ce în ce mai puţini copii, această scădere reflectându-se şi în numărul posturilor pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Totul se raportează la numărul copiilor”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
În ultimii ani s-au închis multe şcoli, în principal din mediul rural. Autorităţile locale nu au anticipat efectele migrării masive a forţei de muncă în străinătate, astfel că s-a pus lacătul inclusiv pe şcoli construite în baza programului finanţat de Banca Mondială. În perioada 2005 – 2018 au fost construite prin Banca Mondială 129 unităţi de învăţământ. 18 dintre acestea au fost însă închise din lipsă de copii şi cel mai probabil numărul şcolilor cu lacăt la poartă va creşte în următorii ani.