Hoț de VIP-uri trimis în instanță

♦Infractorul recidivist care vâna doar casele oamenilor de afaceri botoșăneni va răspunde în instanță pentru furt calificat

0

Punct final în ancheta furturilor „de lux”. Polițiștii Secției Rurale nr. 1 Botoșani au finalizat cercetările, iar hoțul care a prădat mai mulți oameni de afaceri din județul Botoșani, în vara acestui an, a fost trimis în judecată. Acuzat de furt calificat, Sergiu Nicolae Lahman, în vârstă de 20 de ani, din municipiul Suceava, ar fi fost ajutat de un complice, Vlăduț Mihai Ciornei, în vârstă de 21 de ani, din comuna Marginea (județul Suceava), care a fost încarcerat în Penitenciarul Botoșani, la începutul acestei luni, pentru alte fapte comise în județul vecin. Deși acesta nu a avut nicio participare în comiterea furturilor, polițiștii spun că Ciornei era cel care îl aducea cu mașina la Botoșani pe Lahman, cu toate că nu avea permis de conducere. Din acest motiv, polițiștii au extins cercetările și asupra lui pentru infracțiunile la regimul rutier.

Atacurile planificate în amănunt

Furturile au avut loc în luna iunie, iar atacurile au părut planificate. Prima victimă ar fi fost omul de afaceri Nicu Catană, care participa la un eveniment în familie, la care au fost invitate câteva rude. Era o petrecere restrânsă, organizată la vila familiei, undeva în apropiere de municipiul Botoșani. Fusese ziua nepotului omului de afaceri, iar după felicitările de rigoare, cei prezenți s-au retras într-un foișor, iar mașinile au rămas parcate în curtea vilei. O parte dintre autoturisme au rămas cu portierele deschise, iar din câte se pare, hoțul a stat ascuns pe sub gard, așteptând momentul prielnic să atace. Când a realizat că cei prezenți petrec, individul a escaladat gardul și a luat mașinile la rând. A intrat prin toate cele descuiate și a scotocit după obiecte de valoare și bani. „Eu aveam doar niște acte, însă fiica mea venise cu un rucsac în care avea actele și banii”, a povestit Nicu Catană. Furtul a fost descoperit câteva ore mai târziu, când invitații se pregăteau să plece acasă. A fost anunțată poliția, iar investigațiile au început imediat. „Tot răul spre bine pentru că, după această întâmplare, ne-am securizat. Am montat camere de supraveghere. Problema este că după o asemenea experiență, ai sentimentul de insecuritate. Am doi nepoței și nu vă spun că la câteva zile de la întâmplarea cu pricina, ei întrebau dacă nu vine din nou hoțul”, s-a destăinuit Nicu Catană.

Tonino Boldea, următoarea victimă

Părea că hoțul și-a luat prada și a dispărut. Doar că nu a fost chiar așa. În noaptea următoare a venit rândul unui alt om de afaceri din Botoșani, Tonino Boldea, care locuiește tot în apropiere de municipiul Botoșani. Hoțul a acționat după același tipar – a așteptat ca cei din familie să vină acasă și să se retragă în locuință, după care a sărit gardul și a luat mașinile la scotocit. Deși putea să fie prins oricând, hoțul nu s-a sinchisit deloc. Furtul a fost descoperit ulterior, când a fost anunțată din nou poliția. Din start, având în vedere modul de acțiune, anchetatorii au bănuit că au de a face cu același autor. Prin urmare, investigațiile au fost extinse, iar informațiile au condus spre Sergiu Nicolae Lahman, tânărul în vârstă de 20 de ani, din municipiul Suceava. „În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că în noaptea de 17 spre 18 iunie a.c. acesta, ar fi pătruns, fără drept, pe proprietatea persoanei vătămate, un bărbat de 57 de ani, din comuna Curtești, prin escaladarea gardului ce împrejmuiește locuința și, profitând de faptul că autoturismele parcate în curte erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea ocazie cu care ar fi sustras bunuri și bani, creând un prejudiciu estimat la suma de 5.000 de lei. De asemenea, în noaptea de 18 spre 19 iunie a.c., tânărul de 20 de ani ar fi pătruns fără drept pe proprietatea persoanei vătămate, un bărbat de 55 de ani, prin escaladarea gardului ce împrejmuiește locuința sa, din comuna Mihai Eminescu și profitând de faptul că cele trei autoturisme aflate în curte erau neasigurate, ar fi pătruns în acestea și ar fi sustras bunuri si documente, prejudiciul fiind estimat la suma de 11.500 de lei”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Liviu Conțac s-a trezit cu hoțul în casă

Doar că un alt om de afaceri din Botoșani, Liviu Conțac, a fost martorul unei alte scene incredibile. În luna iulie, în timp ce era acasă împreună cu toți membrii familiei, el s-a trezit în locuință cu hoțul care luase încăperile la rând. Individul venise cu o mască chirurgicală pe față și a încercat să scape. A urmat o luptă corp la corp, Liviu Conțac, încercând să îl imobilizeze cu un cearceaf. Doar că hoțul a lovit-o pe soția omului de afaceri și a reușit să scape. În învălmășeala creată, hoțul și-a pierdut masca, aceasta fiind ridicată de polițiști. În acest ultim caz, pentru probarea faptei, anchetatorii au solicitat și o serie de analize ADN. Așa se explică de ce anchetatorii au fost rezervați atunci când au prezentat cele trei atacuri, în lipsa rezultatelor ADN ei ezitând să spună că a fost vorba de aceiași autori.

Suspect ridicat cu mascații de la SAS

Cert este că polițiștii au fost pe urmele suceveanului și au reușit să strângă mai multe probe împotriva lui. Duminică, pe 9 august a.c., în baza informațiilor adunate, anchetatorii au descins la domiciliul suceveanului. Percheziția a fost organizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului de Investigații Criminale Suceava și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS). Ridicat pentru cercetări, Lahman a fost condus la sediul poliției, reținut și apoi arestat preventiv, el fiind bănuit de comiterea a trei infracțiuni de furt și a unei tentative de furt calificat.

Furturi comise sub control judiciar

Ancheta a arătat însă că furturile au fost comise în timp ce Lahman și Ciornei, care erau judecați pentru alte fapte comise în județul vecin, se aflau sub control judiciar și, potrivit magistraților, ei nu aveau voie să să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava decât cu încuviinţarea instanţei.

+8 -0
se încarcă...