42.000 de buletine de vot nule

0

Alegerile locale de la sfârșitul săptămânii trecute arată că botoșănenii nu prea au fost mulțumiți de ofertele electorale ale partidelor politice. Cel puțin așa se poate traduce numărul mare de voturi nule. Cumulat, la cele patru scrutine, au fost anulate peste 42 de mii de buletine de vot din totalul puțin peste 660 de mii utilizate.

La alegerile pentru CJ s-au anulat cele mai multe buletine

Potrivit proceselor verbale finale la nivel de județ, cele mai multe voturi nule s-au înregistrat la Consiliului Județean (CJ), 12.296 de voturi nule din 165.239 de alegători prezenți la vot. Asta înseamnă că 7,44% din totalul buletinelor de vot au fost albe sau anulate. Urmează alegerea pentru președintele CJ, unde au fost înregistrate 11.978 de buletine nule, adică 7,25%. La nivelul consiliilor locale, numărul buletinelor nule este puțin mai mic, dar tot ridicat se menține. Aici vorbim 10.160 de voturi, adică 6,15%. La primari, în schimb, se pare că botoșăneni au fost mai deciși și nu au mai stricat așa multe voturi. Potrivit site-ului AEP, la primari s-au înregistrat 7.672 de voturi nule, adică 4,64% din voturi.

Buletine anulate și la alegerile de anul trecut

Numărul mare de voturi nule nu este o noutate la Botoșani. Anul trecut, la referendumul anticorupție s-au înregistrat, de asemenea, foarte multe voturi nule. Astfel, la întrebarea 1, cea referitoare la interzicerea emiterii de ordonanţe de urgenţă pentru amnistierea şi graţierea faptelor de corupţie, şi-au anulat votul 8.096 de botoşăneni, reprezentând 6,89% din cei care au votat. Un număr mult mai mare de voturi anulate au fost la întrebarea a doua, cea care se referă la interzicerea modificării legislaţiei pe justiţie. Este vorba de 8.363, adică 7,11%.

Mii de buletine au fost anulate şi la alegerile europarlamentare. Este vorba de 6.157, adică 4,22%.

La prezidențiale, cele mai puține voturi nule

Situația a părut să se redreseze puțin la alegerile prezidențiale, unde numărul buletinelor anulate a fost ceva mai mic. În primul tur, vorbim 3.022 de voturi nule, adică 1,97%, buletine pe care s-au pus mai multe ştampile pe mai mulţi candidaţi, în afara patrulaterului unui candidat sau pe care nu s-a pus nici o ştampilă, în timp ce în turul doi, 3.163 dintre cei 161.277 de botoșăneni prezenți la urne, adică 1,96%, au ales să-și anuleze votul.

Deja ai votat!
se încarcă...