Electoratul a decis: Primăriile nu se lasă moștenire

Fotoliul de primar nu este tron și nu se poate lăsa moștenire. Aceasta este concluzia alegerilor locale de săptămâna trecută, când fiii unor primari intrați în cursă nu au reușit să câștige mandatele și să le succeadă părinților.

Angela Toma Grădinaru (George Enescu) (foto) și Ioan Toma (Brăești) au vrut să le lase „moștenire” fotoliul de edil copiilor lor. Ambii au avut la activ câte șase mandate de primar și au fost aleși la ultimul mandat pe listele PNL, chiar dacă de-a lungul timpului au mai activat și prin alte partide.

Am și eu o vârstă și vreau ca lumea să poată răsufla, să nu se sature de mine. Eu l-am convins pe fiul meu să candideze, pentru că el la început nu prea vroia… N-are nicio vină el că eu sunt mama lui”, declara, înainte de alegeri, Angela Toma Grădinaru.

Daniel Toma Grădinaru, în vârstă de 40 de ani, știa el ceva de nu vroia să candideze la primărie, pentru că la alegerile din 27 septembrie a luat doar 461 de voturi (31,46%), fiind învins de Bogdan-Tony Murariu (PSD) cu 589 de voturi (40,2%).

Fii de politicieni împinşi în lupta electorală

O situație similară s-a petrecut și la Brăești. Fostul primar liberal Ioan Toma, ajuns și el la vârsta senectuții și după șase mandate consecutive câștigate pe lista diferitelor partide, l-a împins în lupta electorală pe fiul său, Constantin Toma. Pe 27 septembrie, locuitorii comunei Brăești l-au preferat pe Adrian Nistor (Pro România), care a adunat 511 voturi (47,35%). Constantin Toma a ieșit pe locul 2 cu 297 voturi (27,52%).

Un caz aparte este cel al lui Todiriță Leampăr. Tatăl acestuia, fostul primar al comunei Vorniceni, Toader Leampăr, a murit pe scările Secției Săveni a Spitalului Județean „Mavromati” în urmă cu un an. Acum, la locale, ALDE a mizat pe Todiriță Leampăr, dar acesta a ieșit doar pe locul 6, fiind creditat doar cu 12 voturi, adică 0,7% din cele valabil exprimate. Primăria a fost câștigată de fostul viceprimar Gheorghe Irimia, care a trecut de la PSD la PNL. Acesta a luat 925 de voturi, adică 54,7% din total.

Sunt copii de politicieni care au reușit. Este cazul lui George Popescu, fiul fostului senator și actualmente candidat al PMP la președinția Consiliului Județean (CJ), Corneliu Popescu. George Popescu a câștigat Primăria Sulița cu 385 de voturi, adică 26,29% din totalul celor valabil exprimate. Lupta aici a fost strânsă, în cursa intrând încă șase candidați, patru dintre ei luând între 13,72% și 21,65% din voturi.

Deja ai votat!