Țeapă electorală cu votul pentru parlamentari

♦ Cu excepția Doinei Federovici care a fost aleasă președintele CJ, ceilalți parlamentari vor să-și ducă mandatele la capăt și au renunțat la cele de ales local

Alegerile locale au trecut, iar lucrurile încep ușor, ușor să se clarifice și în ceea ce privește consilierii locali. Șapte dintre cei nouă parlamentari de Botoșani s-au regăsit printre candidați, dar dintre ei doar unul va pune punct final acum mandatului de senator și va deveni ales local. Este vorba de Doina Federovici, care a fost aleasă președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani. Ceilalți au renunțat la posturile din Consiliul Local (CL) sau CJ și își continuă mandatele până pe 6 decembrie, când speră să fie realeși.

Social-democrații preferă Parlamentul

Unul dintre cei șase parlamentari care s-au jucat de-a „alba-neagra” cu alegerile locale este deputatul PSD Botoșani, Marius Budăi, președintele executiv al organizației județene a social-democraților. Acesta susține că nu putea să nu fie pe lista de consilieri județeni, pentru că atunci ar fi lăsat să se înțeleagă faptul că nu lucrează în echipă, mai ales că el a fost și șeful de campanie a PSD Botoșani și a Doinei Federovici. „PSD înseamnă în primul rând echipă, iar deviza noastră este «toți pentru unul și unul pentru toți». Am ales sa candidez, împreună cu echipa, pe lista de consilieri a județului Botoșani. Chiar dacă voi pleca înapoi la Parlament, echipa rămâne unită și este ceea ce contează”, a declarat liderul local al PSD Botoșani.

O poziție oarecum similară a avut-o și senatorul Lucian Trufin, care susține că a renunțat la postul de consilier județean pentru că a considerat că așa e mai bine și că rezultatul obținut de PSD la nivel de județ îi dă speranța că ar putea obține un nou mandat de parlamentar „pentru a continua lucrurile bune” pe care le-a făcut „în primii patru ani de Parlament”. „Nu am păcălit electoratul, pentru că echipa de la județ este bună, sunt cu toții profesioniști. Nu e corect să afirmați că renunțarea noastră, a parlamentarilor, este o păcăleală, ci este un demers normal, pentru că trebuie să venim cu o ofertă foarte bună, care să-i satisfacă pe cetățeni, și la parlamentare”, a declarat Lucian Trufin.

Chiar și cei care nu sunt siguri de un nou mandat

Pe lista de CL, PSD a mai avut doi deputați, Tamara Ciofu și Costel Lupașcu. Amândoi au renunțat la mandatele de aleși locali preferând să și le continue pe cele de parlamentari. „Am renunțat de joi sau de vineri. Eu am muncit și muncesc pentru electorat și din postura de parlamentar și din cea de candidat la CL, dar mai ales din cea de medic. Am lăsat și alți colegi să vină după mine, pentru că sunt la fel de buni și se pot implica în munca pentru comunitate”, a declarat Tamara Ciofu. Aceasta susține că își va continua cariera de medic după 6 decembrie, dacă nu va fi pe un loc eligibil la parlamentare, pentru că meseria de medic nu i-o poate lua nimeni,

Costel Lupașcu nu este nici el sigur pe un loc eligibil pe listele de parlamentari. Cu toate acestea și el a renunțat la postul de consilier local. „Nu rămân consilier local. A fost o onoare pentru mine că am fost pe listă la locale și alături de ceilalți colegi din Parlament. Decizia nu are nicio legătură cu păcălirea electoratului, ci cu mesajul pe care am vrut să-l transmitem oamenilor că suntem o echipă”, a declarat Lupașcu.

Nici Șoptică nu rămâne consilier local sau județean

Candidatul PNL la președinția CJ, senatorul Costel Șoptică, învins de Doina Federovici, se regăsea atât pe lista de consilieri locali, cât și pe cea de consilieri județeni. El nu a putut fi contactat pentru a-și expune opțiunile, dar surse liberale afirmă că ar fi renunțat la locurile din ambele consilii și va continua să activeze ca senator. Mai mult, în săptămâna imediat de după alegerile locale, Costel Șoptică ar fi încercat să-și „aranjeze apele” la București pentru a prinde un nou loc eligibil la parlamentare.

Mihaela Huncă vrea și ea din nou deputat

Într-o situație oarecum similară se află și deputatul Pro România, Mihalea Huncă. Și ea a fost învinsă de către Doina Federovici, dar era prima pe lista consilierilor județeni Pro România. Aceasta nu a putut fi contactată, dar, într-o conferință de presă de la sfârşitul săptămânii trecute, Mihaela Huncă a precizat că a demarat procedurile de renunțare la mandatul județean, preferând o nouă candidatură la parlamentare, candidatură care urmează a-i fi validată cât de curând.

Deja ai votat!