miercuri, februarie 28, 2024
AcasăLocal BTMuncă la negru descoperită cu mascații

Muncă la negru descoperită cu mascații

Lună plină pentru inspectorii Inspecției Teritoriale a Muncii (ITM) Botoșani.

În urma controalelor efectuate în septembrie au fost depistate 21 de persoane care munceau la negru la doi angajatori. Din acest motiv, inspectorii ITM au aplicat două amenzi, una în valoare maximă de 200.000 de lei și una de 60.000 de lei.

Amenda de 200.000 de lei a fost aplicată la o firmă de confecții care și-a deschis un punct de lucru în mediul rural. Aceasta nu a făcut actele de muncă necesare pentru 18 angajate. „Am fost sunați la ITM și ni s-au reclamat mai multe nereguli, în sensul că li se vorbea urât femeilor, că erau ținute peste program și că nu li s-au făcut niciun instructaj privind securitatea în muncă. În timpul controlului s-a constat și faptul că nu erau nici actele de muncă în regulă, că 18 femei nu aveau contracte de muncă înregistrate în REVISAL, motiv pentru care s-a decis ca angajatorul să fie sancționat cu 200.000 de lei, amenda maximă pe care o putem noi aplica pentru munca la negru”, a declarat un inspector ITM.

Inspectorii ITM însoţiţi de mascaţi

Cel mai greu control de luna trecută a fost făcut la stânile din județ, unde inspectorii de muncă au trebuit să fie însoțiți de forțele de ordine și chiar de mascați din cauza agresivității celor verificați.

„Și acolo s-au găsit trei persoane care munceau fără forme legale și am fost nevoiți să aplicăm o amendă de 60.000 de lei. Nu e ușor să mergi în control cu mascații, iar doamna ministru vrea să desființeze Inspecția Muncii! Să vină ea în astfel de controale și să plece acasă la final de lună cu 4.000 de lei, să vadă cât e de comod”, a mai afirmat inspectorul.

Per total, în cursul lunii septembrie, în domeniul „relaţii de muncă” au fost efectuate de către inspectorii ITM Botoșani controale la 75 de angajatori, cu 4,565 salariaţi, dintre care 2.687 femei şi trei minori. Potrivit unui comunicat ITM, au fost constatate 66 deficienţe, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri reparatorii.

Amenzi și la capitolul „securitatea muncii”

Totodată, au fost efectuate controale și la 46 de agenți economici pe linia „securității muncii”. Și în acest caz au fost constatate 102 neconformităţi, dispunându-se 108 măsuri de remediere. Au fost aplicate trei amenzi în valoare totală de 10.000 de lei și 99 de avertismente.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS-CoV-2, lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planului de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-CoV-2 și lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.5 ° C
4.6 °
2.7 °
77 %
2.8kmh
87 %
mie
14 °
joi
14 °
vin
15 °
sâm
11 °
Dum
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Ca (aproape) orice trăitor al acestor timpuri, sunt și eu prezent pe o rețea de socializare, unde în afară de opiniile strict personale concepute...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...