Mustrare pentru o avocată prinsă beată criță la volan

O avocată din cadrul Baroului Botoșani a trecut pe lângă o condamnare penală, după ce a fost prinsă băută la volan și a refuzat recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, I.H.V a fost găsită vinovată de magistrați, care i-au stabilit o pedeapsă de 8 luni închisoare. Doar că instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei. Avocata urmează să fie supusă unui termen de supraveghere de doi ani. În acest interval de timp, ea va trebui să respecte mai multe măsuri impuse de judecători. Aceasta va trebui să presteze timp de 30 de zile o activitate neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Botoşani sau Casa Judeţeană de Pensii Botoşani. Instituţia va a fi decisă de Serviciul de Probaţiune.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, I.H.V. a fost trimisă în judecată după ce în data de 30 iulie 2019, în jurul orei 19.50, aceasta a fost depistată conducând pe drumurile publice un autoturism Logan, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice.

„După ce a fost oprită de organele de poliție și testată cu aparatul etilotest marca Drager, rezultând valoarea de 1,46 miligram pe litru alcool pur în aerul expirat, aceasta a refuzat să îi fie recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei”, se arată într-o comunicare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Proces la Curtea de Apel Suceava

Datorită calității de avocat a I.H.V., procesul s-a judecat la Curtea de Apel Suceava, care a fost instanță de fond, iar sentința a fost pronunțată luni, pe 5 octombrie a.c.. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Deși reporterii „Monitorul” au încercat să obțină un punct de vedere din partea acesteia, avocata nu a putut fi contactată nici măcar telefonic. În schimb, decanul Baroului Botoșani, Adina Sacu, a precizat că situația va fi analizată în momentul în care va fi pronunțată o hotărâre judecătorească definitivă. Atunci, în urma comunicării instanței de judecată, Consiliul Baroului Botoșani va declanșa o procedură standard, urmând să se stabilească dacă avocata mai este demnă să profeseze în cadrul baroului.

Deja ai votat!