sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTNova Apaserv are conturile blocate. Directorul regiei spune că nu sunt probleme

Nova Apaserv are conturile blocate. Directorul regiei spune că nu sunt probleme

Societatea Nova Apaserv, unitatea din subordinea Consiliului Judeţean care deserveşte municipiul Botoşani şi toate localităţile din judeţ care au reţele de apă şi canalizare, are conturile blocate de câteva zile.

Pe 3 octombrie, operatorul a primit somaţie de la executorul judecătoresc Sorin Gavriliuc să plătească societăţii Aquaterm 7,2 de milioane de lei. Cum operatorul nu a plătit această sumă într-o zi, aşa după cum suna somaţia, a urmat la câteva zile blocarea conturilor. Conducerea Nova Apaserv a solicitat la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea executării silite, însă nu a avut câştig de cauză.

„Nu suntem nici primul operator nici ultimul care are conturile blocate”

Albert Tanasă, directorul general al societăţii, susţine că se va reuşi depăşirea acestui blocaj financiar.

Nu suntem nici primul operator nici ultimul care are conturile blocate. Sunt blocate conturile, însă mergem pe toate căile posibile care pot fi exercitate. Astăzi (13 octombrie – n.r.) o să depunem şi o contestaţie la executare, în baza prevederilor legale prin care autorităţile publice sunt exceptate de la executare, pentru o perioadă de şase luni, în ceea ce priveşte plata salariilor şi a facturilor curente. Este o prevedere legală pe care noi o vom utiliza. Vom depune contestaţia la instanţa competentă, la Judecătoria Botoşani”, a explicat Albert Tanasă.

Acesta a adăugat că angajaţii Nova Apaserv nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa salariilor. „Fondurile de salarii, indiferent de poprire, că merg pe Ordonanţa 22, ori pe Codul de Procedură Civilă, sunt exceptate de la executare. Probabil că de joi o să începem plata salariilor. Toate încasările mai mari sau mai mici, care sunt, se duc în conturi. Comunicăm băncilor exact care este fondul de salarii şi restul ce rămâne se duce pe respectiva poprire”, a precizat Albert Tanasă.

„Operatorul trebuie să asigure acest serviciu public”

Potrivit oficialului, operatorul trebuie să asigure acest serviciu public, mai ales în plină pandemie. „Un operator, indiferent de executare, prestează un serviciu public, în pandemie, nu poate fi afectat de o situaţie de asta cu o poprire pe conturi. Noi, deocamdată, am procedat şi procedăm în continuare la întocmirea şi apelarea la toate căile legale care ne sunt conferite de către lege. Din punctul nostru de vedere nu are cum hotărârea dată de Curtea Internaţională de Arbitraj să rămână în forma respectivă. Ni s-a respins suspendarea executării, dar noi avem formulată acţiunea în anulare”, a concluzionat Albert Tanasă.

Proces câştigat de Aquaterm

Societatea Aquaterm a câştigat procesul cu Nova Apaserv de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Procesul a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora.

Contractul, în valoare de peste 48 de milioane de lei, a fost câştigat de asocierea dintre Aquaterm SRL Botoşani, Niliten Infraestructuras (Spania) şi Transporturi Auto SA (TASA) Botoşani, după contestaţii la procedura de achiziţie care dăduse un alt câştigător.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica, bineînţeles, şi resurse financiare suplimentare. Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...