Ajutoare substanțiale pentru viticultori

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că viticultorii români vor putea beneficia de un ajutor de stat excepțional de 500 de euro pe hectar, bani care vor intra în conturi până la sfârșitul anului.

Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor de stat de 500 de euro pe hectar, producătorii vitivinicoli trebuie să dețină cod CAEN, să aibă suprafața înscrisă în Registrul plantațiilor vitivinicole și să facă dovada unei declarații de recoltă aferentă ultimei campanii viticole. Directorul executiv al Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ) Botoșani, susține că la noi în zonă sunt puțini fermieri care îndeplinesc aceste condiții.

Județul Botoșani nu este o zonă favorabilă culturilor viței-de-vie. Avem ceva podgorii care pot accesa acest sprijin în sudul județului, în zona comunei Frumușica în special. În Registrul plantațiilor vitivinicole avem înscriși 11 producători cu aproximativ 70 de hectare”, a declarat Cristian Delibaș (foto).

Potrivit ministrului Agriculturii, valoarea totală a schemei de ajutor este de 59.500.000 lei, adică 12,2 milioane de euro. Banii ajung pentru aproximativ 25.000 de hectare de viță-de-vie curată.

Totodată, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) a plătit săptămâna trecută și sprijinul financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză. Pentru această măsură, la nivel național, au fost depuse 24 cereri cu o valoare totală 19,1 milioane de euro.

Deja ai votat!