Alocaţii suspendate sau diminuate din cauza absenţelor

Elevii care au lipsit mult de la cursuri, în semestrul II al anului şcolar trecut, s-au ales cu alocaţia de susţinere a familiei suspendată sau diminuată.

Urmare aplicării prevederilor legale, după încheierea anului școlar 2019 – 2020, au fost suspendate de la plată un număr de 69 de familii (pentru că în acele familii copiii au acumulat mai mult de 21 de absențe nemotivate). Unui număr de 214 familii le-a fost diminuată alocația pentru o perioadă de trei luni, respectiv iulie, august și septembrie 2020”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, în luna următoare încheierii semestrului şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis AJPIS Botoșani situaţia privind frecventarea cursurilor de către elevi. „În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei de susţinere a familiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor”, a explicat oficialul. Astfel, alocaţia se diminuează cu 20% pentru fiecare copil care înregistrează între 10 şi 19 absenţe, respectiv, cu 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.

În situaţia în care unul dintre copii finalizează cursurile învăţământului general obligatoriu şi nu a împlinit vârsta de 18 ani sau unul dintre copii repetă anul şcolar din alte motive decât cele medicale ori absenţele înregistrate şi nemotivate depăşesc numărul de 20 pe semestru, acesta este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea alocaţiei de susţinere. Altfel spus, alocaţia se va acorda corespunzător numărului de copii din familie care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

La acumularea unui număr de 20 de absenţe se suspendă şi ajutorul acordat în cadrul programului guvernamental „Bani de liceu”.

Deja ai votat!