Guvernul întârzie introducerea obligativității purtării măștii (video)

La începutul săptămânii, membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) stabileau portul obligatoriu al măştii de protecţie în toate localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.

Acest lucru însă nu a devenit o normă, pentru că încă Executivul nu a votat o hotărâre de guvern în acest sens. Botoșaniul a depășit rata de 1,5 la mie, ajungând la 2,32 la mie, dar cu toate acestea, din ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a reieşit că la Botoșani nu s-a impus purtarea măștii pe toată suprafața județ. „Este o propunere care trebuie legiferată prin hotărâre de guvern. Din momentul în care va fi legiferată prin hotărâre de guvern, atunci în județele care trec de 1,5 la mie va fi obligatorie purtarea măștii”, a declarat Dan Nechifor.

Acum, în județ este obligatorie masca în cele două municipii, Botoșani și Dorohoi, și comunele: Adășeni, Curtești, Suharău, Vârfu Câmpului și Văculești.

Foarte aproape de scenariul roșu sunt comunele: Văculești (2,91 la mie) și Mihai Eminescu (2,82 la mie). De asemenea, Lunca (2,22 la mie), Stăuceni (2,13 la mie), Broscăuți (2,06 la mie) și Ștefănești (2,03 la mie) se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid-19.

La ora actuală, doar patru județe, Călărași (1,42 la mie), Olt (1,39 la mie), Tulcea (1,03 la mie) și Vrancea (1,14 la mie), au o incidență cumulată pe ultimele 14 zile sub 1,5 la mie.

Deja ai votat!