Pesta și Covidul au lovit dur în domeniul silvic

Criza economică generată de Covid a lovit dur și domeniul silvic.

Chiar dacă la prima vedere acest aspect nu se prea sesizează, pesta porcină africană și Covidul au lăsat Direcția Silvică fără o parte importantă de venituri. „În starea de urgenţă noi am putut lucra în fondul forestier, dar cetăţeanul nu a putut să iasă să cumpere masă lemnoasă. A apărut un prim blocaj. Aceeaşi stare de urgenţă a redus veniturile populaţiei, care a cumpărat (n.r. – lemn) te miri ce! Am avut o creştere la valorificări în mijlocul anului, dar deja, şi eu sunt extrem de surprins, de o săptămână, de când a apărut numărul acesta mare de cazuri, au început să scadă vânzările, în condiţiile în care, tradiţional, în perioada octombrie – începutul lui decembrie se vindea multă masă lemnoasă”, a declarat Marius Havriș (foto), directorul Direcției Silvice Botoșani.

Conjunctură economică nefavorabilă pentru exportatorii de lemn

Acesta a mai afirmat că nici conjunctura economică internațională nu este favorabilă, afectând crunt afacerile agenților economici care exportau lemn. „Noi, în acest an, avem de exploatat o cotă lemnoasă de 136.000 de metri cubi. Avem un volum mic al masei lemnoase de valorificat, comparativ cu alte direcții silvice și de aceea trebuie să-l gestionăm în așa fel încât să susținem salarii, lucrări, activități și tot ceea ce mai avem bugetat, pentru că noi ne autofinanțăm și mai mult, 90% din profit, la finalul anului, merge la bugetul de stat”, a mai spus Havriș.

Organizarea de vânători nu mai aduce bani

Și celelalte surse de venituri s-au diminuat din cauza celor două molime. Volumul plantelor medicinale culese și fructe de pădure predate de botoșăneni a scăzut, chiar dacă acestea au „certificat bio”. De asemenea, și banii din organizarea de vânători nu mai vin aproape deloc. „Cine credeţi că mai vine la vânătoare pe Covid și pestă? În primul rând, pe cele șase fonduri cu pestă nu avem voie să facem vânătoare decât la pândă, nu mai avem voie la goană, iar cei care vin de afară vin pentru goană. Pe linie de Covid, cine credeți că mai vine să stea în carantină 14 zile, ca să meargă trei zile la vânătoare? Nu vine nimeni! Este o altă zonă în care am pierdut. Dacă anul trecut am mai făcut niște bănuți, anul acesta mai nimic”, a mai spus șeful silvicultorilor botoșăneni.

Acesta susține că direcția pe care o conduce nu organizează vânători decât la mistreți, pentru că la celelalte animale nu rentează. „Nu facem vânătoare la prepeliță și fazan. Chiar dacă avem cotă de vânătoare nu o facem, pentru că e greu de organizat. Vânătorul când îți vine, vrea să aibă rezultat. El îți spune: Îți plătesc taxa de vânătoare pe care o ceri, dar vreau să mă duci, vreau să văd, vreau să trag. Dacă doar îl plimbi, o dată îți merge, dar a doua oară nu îți mai vine. Avantajoasă era vânătoarea la mistreț când veneau grupuri, eventual de străini, dar acum, din cauza pestei, nici nu mai sunt mistreți pe fondurile afectate. Acum mai degrabă vezi căprioară decât mistreț”, a conchis Havriș.

Deja ai votat!