Spor de calculator cerut pentru cadrele didactice

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, structură la care este afiliată şi Liga Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, solicită Guvernului spor de calculator pentru cadrele didactice, motivând că predarea online „presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivele electronice„.

Federaţia a transmis Guvernului o adresă în care arată că „gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare, în condițiile în care Guvernul României nu a avut, printre priorități, personalul din învățământ”.

Neacordarea majorării salariale începând cu 1 septembrie 2020 şi atacarea la Curtea Constituțională a României a proiectului de lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ au iscat în val de nemulţumiri în rândul sindicaliştilor din educaţie.

FSLI solicită modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât “să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru că personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”.

Sporul este justificat de expunerea la radiații

Potrivit FSLI, sporul este justificat de expunerea la radiații.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificarea HG astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care în realizarea sarcinilor de serviciu utilizează dispozitivele electronice”, se mai arată în adresa transmisă Guvernului.

Deja ai votat!