spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTehnologia cucerește agricultura botoșăneană (video)

Tehnologia cucerește agricultura botoșăneană (video)

♦ Tot mai mulți fermieri ajung să lucreze zeci, sute sau chiar mii de hectare de teren, motiv pentru care trebuie să țină pasul cu tehnologia și să-ți modernizeze metodele de lucru.

Procesul de comasare a terenurilor agricole s-a accelerat în ultimii ani și în județul Botoșani. Așa se face că tot mai mulți fermieri ajung să lucreze zeci, sute sau chiar mii de hectare de teren, motiv pentru care trebuie să țină pasul cu tehnologia și să-ți modernizeze metodele de lucru.

Tarlalele botoșănene, poligon de demonstrații

Aceasta este și motivul pentru care în ultimii doi ani județul Botoșani a devenit un poligon de testare și prezentare a utilajelor agricole de ultimă generație a marilor producători din toată lumea.

Combina MF Ideal 9T de la Massey Fergurson, care a fost declarată în 2018 „machine of the year”, combina Lexion 8.800 și tractorul Xerion 5.000 de la Claas, dar și tractorul John Deere 8R, vârf de gamă în clasa medie, au fost doar câteva din utilajele testate și prezentate la Botoșani în ultimii doi ani. Sunt utilaje scumpe, pe care fermierii și le permit cu greu pentru că trebuie să se gândească și la amortizarea investiției și la eficiența economică a mașinilor.

Utilajele din clasa medie, tot mai căutate

Cu toate acestea, tot mai mulți dintre ei au început să achiziționeze utilaje agricole moderne din clasa medie.

„De la 50 de hectare în sus simți ușor, ușor nevoia să ai propriul tău tractor pentru lucrările agricole. E drept că între 50 și 100 de hectare încă mai poți lucra prin prestări servicii, dar devine imperios necesar ca să-ți achiziționeze un utilaj modern pentru a avea o eficiență economică și să nu depinzi de cel care îți prestează lucrarea. În cazul combinelor, acestea sunt absolut necesare, când fermierul cultivă minim 200 de hectare de păioase”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

Dealer de utilaje: „Botoșani este o piață foarte bună”

Numărul fermierilor care au profilul descris de șeful agriculturii locale crește de la an la an, comasarea terenurilor făcându-se din plin simțită, lucru ce reiese din statisticile DAJ și ale Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Botoșani, dar mai ales din apetitul tot mai mare al dealerilor de utilaje agricole de a organiza demonstrații la noi în județ.

„Botoșani este o piață foarte bună pentru noi. Sunt sute de ferme cu zeci, sute sau mii de hectare de teren, deci avem și cerere de utilaje. E drept că sunt încă unii care preferă utilajele la mâna a doua, dar și cele noi își fac tot mai ușor loc pe piață. E ca la mașini, unii preferă mașini second hand de marcă, alții mașini noi, dar care fie sunt dintr-o gamă medie, fie de la o marcă mai puțin renumită. Pentru noi, județul Botoșani e mai atractiv decât Neamțul, pentru că acolo sunt trei ferme foarte mari, care au închis jocul, pe când la voi în județ piața este în creștere”, a declarat reprezentantul unui dealer care a făcut demonstrații de amploare vara trecută pe tarlalele județului.

Jumătate din terenul arabil, lucrat de fermierii mari și mijlocii

Potrivit datelor deținute de instituțiile din domeniul agricol, în județ avem 30 de fermieri care lucrează mai mult de 1.000 de hectare și peste 600 care lucrează cel puțin 50 de hectare. Cele două categorii de fermieri lucrează împreună aproape jumătate din suprafața arabilă a județului, care este de aproximativ 300.000 de hectare.

Potrivit datelor APIA, în acest an, au depus cereri pentru subvențiile europene, 31.988 de botoșăneni pentru o suprafață declarată la plată de 287.324,42 hectare. „În comparație cu 2019, numărul cererilor depuse la APIA Botoșani a scăzut cu 921 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 6.835,03 hectare, fapt care confirmă tendința de comasare a terenurilor de la an la an”, declara Bogdan Cîmpanu, directorul executiv adjunct al APIA, care în momentul depunerii cererilor de subvenție era la conducerea instituției.

Muncile câmpului cu caii, o raritate

În aceste condiții, se poate concluziona că restul de 150.000 de hectare sunt lucrate de 30.000 de oameni, deci vorbim de o medie de aproape cinci hectare pe fermier. „E drept că mai sunt și exploatații reduse în care se mai lucrează cu caii, dar acestea reprezintă 0,05% poate din ceea ce înseamnă azi agricultura botoșăneană. E cumva pitoresc să vedem pământul lucrat cu caii, dar nu aceasta este regula azi. Era acum câteva zeci de ani”, a conchis Delibaș.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...