Mii de botoșăneni s-au angajat în timpul pandemiei

0

În ciuda pandemiei de coronavirus, care a dus la schimbări majore pe piața forței de muncă, peste 4.500 de botoșăneni s-au angajat în perioada ianuarie-octombrie a.c.. Cei mai mulți dintre ei sunt persoane de peste 45 de ani, iar mai bine de jumătate provin din mediul rural.

Informațiile au fost făcute publice astăzi de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, care au arătat că în primele zece luni ale acestui an 4.534 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.748 femei. Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 2.068 au peste 45 de ani, 627 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 609 au între 25 și 35 de ani, iar 1.230 sunt tineri sub 25 de ani (din care 1.201 tineri NEETs). În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 2.031 provin din mediul urban, iar 2.503 persoane sunt din mediul rural.

Persoanele cu studii liceale, în topul clasamentului angajărilor

Potrivit reprezentanților AJOFM Botoșani, din punct de vedere al nivelului de pregătire, cele mai multe persoane au studii liceale 1.594 persoane (35,16%), urmate de cele cu învățământ profesional 1.136 persoane (25,05%). Numărul celor cu învățământ gimnazial este de 847 persoane, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 354 persoane.

„Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani , 2.813 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de AJOF Botoșani.

Pachete personalizate privind sistemul asigurărilor pentru şomaj

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2020, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 7.549 persoane.

 

Deja ai votat!
se încarcă...