Partide cu nicio sută de votanți la parlamentare

♦ Buletinele de vot cuprind zeci de opțiuni la alegerile parlamentare, dar multe partide fac doar figurație ♦ Unele partide nu reușesc să adune nici măcar un vot în medie pe fiecare secție de votare

0

Exercițiul democratic al alegerilor presupune șanse egale pentru toți competitorii electorali. Doar că unele formațiuni politice nu reușesc niciodată să adune voturi suficiente pentru a atinge pragul electoral. La fel s-a întâmplat și la alegerile de duminică, 6 decembrie a.c., când unele formațiuni înscrise în cursă au adunat doar câteva zeci de voturi.

La Camera Deputaților, de exemplu, 29 de formațiuni politice au avut candidați în județ. Dintre acestea, 21 nu au reușit să adune nici măcar 1% dintre voturile valabil exprimate, iar 10 nu au totalizat nici măcar 100 de voturi. Cele mai puține voturi au fost obținute de Uniunea Culturală a Rutenilor din România (36), Uniunea Polonezilor din România (36), Uniunea Sârbilor din România (34) și Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România (27), care nu au primit nici măcar câte un singur vot în fiecare secție de votare. De aceea, în procente, ultimele patru formațiuni au fost cotate cu un scor electoral insignifiant de 0,03% și respectiv 0,02%. Trebuie punctat faptul că partidele neparlamentare au „furat” în județ, la Camera Deputaților, nu mai puțin de 12.235 de voturi valabil exprimate, adică undeva la 11,86 %.

La Senat situația a fost mai limpede pentru că aici au depus liste cu candidați numai 12 formațiuni politice. Dintre acestea, două au obținut puțin peste o mie de voturi, iar alte patru formațiuni nu au trecut nici măcar de pragul de 1%. Cele mai puține voturi pentru Senat au fost adjudecate de Partidul Ecologist Român, Partidul Verde, Partidul Noua Românie și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Cu toate acestea, ultima formațiune, UDMR, care a adunat doar 373 de voturi din partea botoșănenilor, adică 0,36 % din voturile valabil exprimate, va face totuși parte din parlament și asta datorită scorului obținut la nivel național. Și, chiar dacă partidele neparlamentare au fost mai puține la Senat, comparativ cu situația înregistrată la Camera Deputaților, acestea au atras mai multe voturi de la botoșăneni, adică 13.930, ceea ce reprezintă 13,4% din voturile valabil exprimate.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...