Ploaie înghețată deasupra Botoșaniului (video)

0

Un fenomen extrem de periculos, dar în același timp spectaculos, s-a abătut asupra Botoșaniului joi dimineață.
Ploaia inghetata, sau freezing rain, a transformat drumurile in patinoare și autoturismele în cuburi de gheață.

Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu. Si pe care vehiculele nu mai tin drumul drept. O asemenea ploaie cazuta la noi in urma cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morti.

Ninsorile dispar din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei si Transilvania. Insa, in locul lor, se va instala un fenomen extrem de periculos – ploaia inghetata sau freezing rain.

Cum se formeaza aceasta ploaie?

O masa de aer cald, mediteranean, va intra in tara noastra. Ca urmare, in straturile mai inalte ale atmosferei temperaturile vor creste. In momentul in care precipitatiile cazute din nori sub forma solida vor trece prin acest strat incalzit, vor lua forma lichida.

Iar in apropierea solului, acolo unde temperaturile raman sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu in gheata.

In 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.

Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu 4 ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.

Meteorologii sunt pregatiti sa emita cod portocaliu pe anumite zone daca fenomenul asteptat va fi de amploare. Este binestiut ca ploaia inghetata poate bloca instantaneu traficul pe sosele, poate rupe arbori, stalpi si mai ales cabluri de electricitate. In plus, aceasta ploaie inghetata este foarte periculoasa pentru aviatie.

Cosmarul șoferilor și pietonilor ar trebui sa se incheie până la amiază, cand este posibil ca precipitatiile să se  transforme din nou in ninsoare.

Deja ai votat!
se încarcă...