spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPloaie înghețată deasupra Botoșaniului (video)

Ploaie înghețată deasupra Botoșaniului (video)

Un fenomen extrem de periculos, dar în același timp spectaculos, s-a abătut asupra Botoșaniului joi dimineață.
Ploaia inghetata, sau freezing rain, a transformat drumurile in patinoare și autoturismele în cuburi de gheață.

Stropii de apa ajung la sol sub forma de gheata si imbraca asfaltul, stalpii, casele sau masinile in straturi de sticla, care se curata foarte greu. Si pe care vehiculele nu mai tin drumul drept. O asemenea ploaie cazuta la noi in urma cu 14 ani a provocat sute de accidente rutiere, soldate cu zeci de morti.

Ninsorile dispar din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei si Transilvania. Insa, in locul lor, se va instala un fenomen extrem de periculos – ploaia inghetata sau freezing rain.

Cum se formeaza aceasta ploaie?

O masa de aer cald, mediteranean, va intra in tara noastra. Ca urmare, in straturile mai inalte ale atmosferei temperaturile vor creste. In momentul in care precipitatiile cazute din nori sub forma solida vor trece prin acest strat incalzit, vor lua forma lichida.

Iar in apropierea solului, acolo unde temperaturile raman sub 0 grade, ploaia s-ar putea transforma instantaneu in gheata.

In 1998, ploaia inghetata ce a cazut pe tot teritoriul tarii, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave si 20 de morti.

Tot in 1998, o ploaie inghetata a afectat estul Canadei si portiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu 4 ani mai devreme, acelasi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari in sudul Statelor Unite.

Meteorologii sunt pregatiti sa emita cod portocaliu pe anumite zone daca fenomenul asteptat va fi de amploare. Este binestiut ca ploaia inghetata poate bloca instantaneu traficul pe sosele, poate rupe arbori, stalpi si mai ales cabluri de electricitate. In plus, aceasta ploaie inghetata este foarte periculoasa pentru aviatie.

Cosmarul șoferilor și pietonilor ar trebui sa se incheie până la amiază, cand este posibil ca precipitatiile să se  transforme din nou in ninsoare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...