luni, mai 13, 2024
AcasăLocalDuel electoral între fostul și actualul primar din cauza datoriei către Termica (video)

Duel electoral între fostul și actualul primar din cauza datoriei către Termica (video)

Datoria de la defuncta Termica constituie motiv de dispută între fostul și actualul primar în an electoral. În cadrul unei ședințe de CL s-au încins, din nou, spirite între Cătălin Flutur și Cosmin Andrei. Asta în contextul în care Primăria Botoșani are conturile blocate din cauza datoriei pe care municipalitatea o are către lichidatorul Termica.

Joi, 25 aprilie, în ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii aprilie, primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Cătălin Flutur au disputat vina pe care o poartă în cazul datoriei către lichidatorul Termica.

La propunerea lui Flutur care viza scăderea nivelului taxelor și impozitelor locale, Andrei a adus mai multe argumente contra, printre care și situația dificilă pe care o traversează Municipalitatea deoarece conturile au fost blocate, de la jumătatea lui aprilie, din cauza acelei datorii. La fel ca ultima dată când primăria a avut conturile blocate, Andrei speră să primească sprijin de la Guvern.

„Avem conturile blocate pentru suma de 59 de milioane de lei, datorie la Termica. (…) Am făcut demersuri către Guvern, aștept un semnal pozitiv la începutul lui mai. Aceste datorii, pentru că nu am plătit baza, la fiecare 5-6 luni cresc cu 2 milioane de lei. 2 milioane de lei pentru ceea ce ați făcut cu Termica”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Vină pasată între primari

Pe de altă parte, fostul primar Cătălin Flutur neagă acuzațiile primarului Cosmin Andrei și susține că acesta din urmă ar fi unul dintre cei răspunzători de apariția datoriei.

„O să vă prezint exact situația cu Termica pentru că dumneavoastră chiar nu înțelegeți. În anul 2013, ați blocat, domnul Portariuc, dar dumneavoastră erați viceprimar, taxa a doua pentru Termica. Îți arăt cu documente. Nu trebuia să plătim acei bani, trebuia să plătim doar 1,8 milioane de euro. Am avut o înțelegere cu lichidatorul, în patru rate. Eu mi-am plătim rata în 2012, dumneavoastră ați refuzat să plătiți rata. În acel moment ați făcut jocul lichidatorului care s-a dus la suma respectivă. Creditul respectiv nu a fost făcut de Termica, a fost făcut de domnul primar Egner în anul 2003, astea sunt sumele de acolo”, a spus Cătălin Flutur.

„Acești bani se duc la bugetul statului”

Flutur a continuat, argumentând că acești bani nu se pierd, ci se duc tot bugetul statului, și a susținut că situația ar fi fost ușor de rezolvat dacă s-ar fi respectat graficul de reeșalonare.

„Stați un pic, acești bani nu se duc nicăieri, acești bani se duc la bugetul statului. Este o chestie foarte simplă. Așa cum a dat cele 50 și ceva de milioane Ministerul Finanțelor și a doua zi i-a încasat, așa vor fac și de data asta. Tot invocați acea problemă cu Termica, dar pentru care este vina dumneavoastră, pentru că nu ați respectat graficul de reeșalonare, nu ați vrut”, a conchis Flutur.

Datoria din cauza căreia s-a ajuns la această situaţie este de aproape 108 milioane de lei. Primăria a mai fost într-o situaţie similară la sfârșitul anului 2022. Atunci, după ce conturile instituției au fost blocate, municipalitatea a obținut 50 de milioane de lei de la Guvern pentru a achita aproximativ jumătate din suma percepută de lichidator. În prezent, mai are de achitat 59 de milioane de lei, motiv pentru care, zilele trecute, conturile primăriei au fost blocate din nou.

Primăria poate plăti doar salarii

Practic, la peste un deceniu de la închiderea Termica, municipalitatea are încă probleme din cauza societăţii. Acestea pleacă de la modul în care municipalitatea a preluat în 2010 patrimoniul Termica, pe care l-a predat noului operator, Modern Calor.

În prezent instituția mai poate plăti doar salariile angajaţilor, deoarece, potrivit legii, acestea nu pot fi blocate. Acestea sunt garantate însă doar pentru o perioada de 3 luni, conform legislației în vigoare.

Falimentul societăţii Termica a fost declarat în 2010

Termica, societatea de termoficare a Consiliului Local Botoşani, a intrat în faliment în 2010, cu datorii de peste 120 de milioane de lei. Atunci exista riscul ca oamenii racordaţi la sistemul centralizat să rămână fără căldură. În acest context autorităţile locale de la acea vreme au decis să închidă Termica şi să facă o nouă societate de termoficare, respectiv Modern Calor.

Patrimoniul Termica a fost preluat de municipalitate. În 2011, Lulu Dascălu, lichidatorul societăţii, a dat în judecată Primăria Botoşani, motivând că patrimoniul transferat către noua societate ar fi fost subevaluat. Mai mult decât atât, a reclamat că Primăria nu a predat la timp nici punctele termice, încasând bani din chirii, sume cuvenite, de fapt, fostei societăţi Termica, preciza lichidatorul. Lulu Dascălu a cerut în instanţă anularea facturii de transfer al patrimoniului Termica către Primărie, dar şi suma aferentă chiriei încasată de municipalitate de pe punctele termice. În total, Primăriei i se cereau în instanţă în jur de 16 milioane de euro.

În anul 2011, când lichidatorul Termica iniţia primele procese în instanţă, municipalitatea semna contractul pentru 45,2 milioane de euro, bani care au fost investiţi în reabilitarea sistemului de termoficare. Proiectul s-a încheiat în decembrie 2015.

Botoşaniul are unul dintre cele mai moderne sisteme de termoficare din ţară, însă acest lucru nu se reflectă în numărului clienţilor casnici. Modern Calor mai avea la finalul anului trecut 9.900 de clienţi casnici. Lipsa clienţilor casnici este compensată de instituţiile publice şi agenţii economici care au contracte cu Modern Calor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
17.1 °
16.6 °
54 %
3.2kmh
87 %
lun
14 °
mar
13 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oare folosesc toți același lipici? Că nu prea ține la contactul cu alegătorii.

EDITORIAL

Bugetul de subvenții acordate partidelor aprobat de Guvern pentru 2024 este cel mai mare din istorie: 314 milioane de lei, sumă din care PSD...

EPIGRAMA ZILEI

În vis, erai mugur de floare Ițit din albul unei rochii Atât de sexy, sclipitoare, Că mi-am frecat până și ochii...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...