Botoșănean salvat miraculos în prag de Crăciun

0

Un botoșănean de 56 de ani a fost beneficiarul unei intervenții cardiace în premieră, la Spitalul Sfântul Spiridon.

Primele două angioplastii coronanariene, proceduri prin care se montează stenturi pe arterele inimii au fost efectuate cu succes, miercuri 23 decembrie, înainte de Crăciun la Spitalul Sfantul Spiridon.

De cele doua intervenții au beneficiat doi barbati, unul de 56 de ani din Botoșani, si un altul 64 de ani. Echipa a fost coordonata de medicul Dan Tesloianu. ”Am efectuat două angioplastii de artere circumflexe mari, dominante, cu leziuni subocluzive la pacienți relativ tineri, 56 și 64 ani. Evoluție favorabilă intra si postprocedurala. Tânăra echipa implicată a reușit atât abord femural la primul pacient cat si radial la al doilea”, a declarat medicul Dan Tesloianu pentru site-ul www.dezvaluirea.ro.

Un numar de 8 medici de la Spitalul Sfantul Spiridon din Iași, a săvarsit o minune inainte de Craciun. Echipa de medici condusa de cardiologul Dan Tesloianu si formata din Ionuț Achiței, Iulian Matei, Paul Turcoman, Ovidiu Mitu, Paul Simion, Bogdan Artene a realizat, miercuri 23 decembrie, primele două angioplastii coronanariene de la Spitalul Sfantul Spiridon din Iași. Cu alte cuvinte tinerii medici au montat stenturi pe arterele infundate din zona inimii, la doi doi barbati unul de 56 de ani din Botosani si un altul de 64 de ani din Iași. Cei doi pacienti au fost externati a doua zi in Ajunul Craciunului si asta deoarece evolutia post-operatorie a fost foarte buna. Sa mai precizam ca pana acum astfel de operatii se realizau la Iasi numai la Institutul de Cardiologie si la Arcadia, bineinteles contra cost. Aici, la Spiridon interventiile sunt decontate de stat din bugetul asigurarilor de sanatate. Sa mai precizam ca pacentii care au arterele inimii stenozate (infundate) risca un infarct in cazul in care nu se intervine cu astfel de stenturi care au rolul de a elibera fluxul sanguin. Cei doi pacienti aveau arterele circumflexe (artera a inimii) in procent de 99 la suta stenozate! „Am efectuat două angioplastii de artere circumflexe mari, dominante, cu leziuni subocluzive la pacienți relativ tineri, 56 și 64 ani. Evoluție favorabilă intra si postprocedurala. Tânăra echipa implicată a reușit atât abord femural la primul pacient cat si radial la al doilea. Ma bucur ca dupa ani de zile de demersuri la nivelul Ministerul Sanatatii am reusit aproape miraculos într-un an extrem de ciudat din cauza pandemiei SARS – Cov2 sa pornim activitatea de terapie interventionala a leziunilor coronariene si la Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon” Iași”, a spus medicul Dan Tesloianu.

Acesta a ținut sa-i multumesca fostului manager al spitalului Ion Birliba care a facut posibil achizitionarea unui angiograf la Spitalul Sfantul Spiridon. „Trebuie să amintesc aici munca de echipa pentru realizarea acestui obiectiv, susținerea oferită de conducerea spitalului și direct a managerului Ioan Barliba. Totodată trebuie să subliniez cu multe linii aportul domnului dr. Victor Costache, ministrul sănătății care a înțeles clar ca Moldova nu mai poate fi lăsată fără echipament medical la nesfârșit! Si a acționat în consecință asigurandu-ne finanțarea pentru achiziția coronarografului. Le multumim tuturor și pe această cale!”, a adaugat Dan Tesloianul.

Deja ai votat!
se încarcă...