Creșteri de tarife la gunoiul menajer

0

Tarifele pentru gunoiul menajer ar putea crește în acest an pentru botoșănenii din tot județul. Consilierii județeni vor vota joi „acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Botoșani în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,ECOPROCES” Botoșani, pentru a vota, în numele și pe seama Județului Botoșani, aprobarea Planului de creștere a tarifelor actualizat, la luna septembrie 2020, cu indicele prețurilor de consum și contribuția pentru economia circulară”. Creșterea ar urma să fie între 10 și 35 de bani pe lună pentru persoanele fizice și de circa 11 lei pe tonă pentru persoanele juridice. Măsura a fost inclusă prin proiectul de management integrat al deșeurilor, iar politica tarifară este impusă prin contractul de finanțare.

Totul ține de primar

Reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intracomunitară ECOPROCES, Ovidiu Aparaschivei, susține că nu este vorba despre o creștere unitară a tarifelor la salubritate și că se vor vota prețurile maximale. „Unele primării nu vor majora tarifele, totul ține de gradul de generare a deșeurilor. Sunt comune unde se colectează 0,1 kg de gunoi pe zi de locuitor, dar sunt și primării ca Mihai Eminescu sau Curtești unde se colectează cantități ca în Botoșani. Ceea ce se aprobă este tariful maximal, costurile diferă de la o primărie la alta. Implicit, modul de acoperire al tarifelor diferă, unii majorează tarifele, alții acordă subvenții”, spune Ovidiu Aparaschivei. Din partea Consiliului Județean va fi desemnat să voteze mărirea de tarife vicepreședintele Dorin Birta.

Menționăm că din Asociația de Dezvoltare Intracomunitară ECOPROCES fac parte toate cele 71 de comune ale județului, cele 5 orașe și cele 2 municipii.

Deja ai votat!