Botoşăneni suspectaţi cu virusul mutant de Covid19

Autorităţile sanitare botoşănene au primit o alertă de gradul cel mai ridicat, cu privire la trei botoşăneni.

Cei trei, cu vârste 18, 19 şi 28 de ani, sunt din trei localităţi din judeţ. Aceştia au plecat la muncă în străinătate la începutul anului, împreună cu mai mulţi români. Cu toţii au fost testaţi în ţara de destinaţie, iar rezultatele testelor PCR au arătat că sunt pozitivi la SARS-CoV-2. Tinerii au fost carantinaţi, iar, între timp, analizele lor au fost supuse şi secvenţierii pentru depistarea noii tuplini de virus B1.1.7, asemănătoare celei din Marea Britanie.

Rezultatele au arătat că unele persoane din grup prezentau forma mult mai contagioasă a noului virus care provoacă Covid19. Imediat au fost stabiliţi contacţii, trei dintre tineri fiind din judeţul Botoşani. Au fost alertate şi autorităţile sanitare din judeţul Botoşani, care urmează să stabilească acum toţi contacţii celor trei.

„Pentru moment nu avem mai multe date. Vor fi demarate anchete epidemiologice în toate cele trei cazuri. Alerta a venit din partea colegilor din ţara în care au ajuns cei trei. La teste a ieşit noua tulpină. Alături de persoana cu noua tulpină au fost şi cei trei din Botoşani. Urmează să stabilim exact în perioada imediat următoare”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

În prezent autorităţile suspectează că şi la Havârna ar putea fi prezentă noua formă de virus, motiv pentru care au fost trimise probe la Suceava, iar localitatea a fost carantinată timp de 14 zile.

Deja ai votat!