Mobilizare pentru redeschiderea şcolilor

În unităţile de învăţământ botoşănene se fac pregătiri pentru reluarea cursurilor. „Colegii noştri ştiu ce au de făcut. Se fac igienizări şi se pregătesc sălilor de curs. Vom vedea şi dinamica scenariilor. Incidenţa pe fiecare localitate suferă modificări de la o zi la alta. Vineri (astăzi – n.r.) ne vom întâlni în CJSU şi se va lua decizia pe fiecare UAT în parte”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

Oficialul a explicat că elevii din Havârna şi Corni vor avea în continuare ore online. „Chiar şi în scenariul roşu, copiii preşcolari şi cei din învăţământul primar vin la şcoală. Astăzi (miercuri – n.r.) din datele pe care le-am primit de la Direcţia de Sănătate Publică, ştim că aproximativ 75% dintre copii ar trebui să vină la şcoală”, a mai precizat Gabriel Hârtie.

„Suntem pregătiţi pentru a relua cursurile”

Suntem pregătiţi cu absolut tot ce este nevoie pentru a relua cursurile. În această vacanţă am achiziţionat bănci individuale pentru şase săli de clasă. În funcţie de buget, vom achiziţiona şi pentru celelalte clase. De acum va trebui să scoatem separatoarele. Aveam o sută de bucăţi pe care le-am achiziţionat în primul semestru şi se pare că trebuie să renunţăm la ele”, a declarat Cristina Chiriac, directorul Colegiului „Mihai Eminescu”. Oficialul a adăugat că toate cadrele didactice aşteaptă să revină la activitatea didactică normală, cu speranţa că nu vor fi probleme şi situaţia va fi ţinută sub control.

„Sigur va fi mai bine şi învăţământul mai eficient”

Şi Şcoala 10 este pregătită să-şi primească elevii. Gheorghe Onofraş, directorul unităţii, a spus că în toate cele 19 clase există mobilier individual. Încă din toamna anului trecut s-au cumpărat bănci individuale, în ultima perioadă fiind cumpărat mobilier nou pentru cinci clase. Băncile duble, care erau bune, au fost modificate la o societate de profil. „Avem dezinfectanţi, a fost vreme de făcut curăţenie, acum aşteptăm copiii. Ne încadrăm în scenariul galben, în rest mergem cu orarul pe care-l aveam. Orele la clasele V- VII se fac online şi vin la şcoală preşcolarii, copii din învăţământul primar şi cei din clasa a VIII-a. Prezenţa la şcoală se va face la un interval de 15 minute, cu pauze decalate. Sigur va fi mai bine şi învăţământul mai eficient”, a mai spus Gheorghe Onofraş.

Şi în această unitate se va renunţa la acele separatoare, cerute prin ordin de ministru, în toamnă.

Probleme la Grădiniţa 22

Cosmin Andrei, primarul municipiului, a declarat că în această perioadă se face o reaşezare a personalului medical, deoarece trebuie să fie asigurată activitatea în cabinetele de medicină şcolară, dar şi în centrul de vaccinare de la Colegiul „Gheorghe Asachi”. Potrivit edilului, municipalitatea nu a primit solicitări deosebite din unităţile de învăţământ pentru reluarea cursurilor. „O situaţie un pic mai dificilă este la Grădiniţa 22, unde avem un proiect pentru securitate la incendiu şi unde lucrările se vor derula în paralel cu orele de curs. Am discutat cu doamna director să vedem cum putem lucra în paralel”, a explicat edilul. Cosmin Andrei a adăugat că pe viitor trebuie să se găsească o soluţie pentru a muta toţi copiii de la Grădiniţa 22, deoarece unitatea va intra în reabilitare, în baza unei finanţări europene.

 

Deja ai votat!