Astăzi – Dragobetele, ziua dragostei la români

24 februarie este ziua dragostei la români. Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spune Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi este identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

Dragobete mai este numit Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile.

Până la jumătatea secolului al XX-lea, în lumea satului românesc, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie, sau pe 1 şi 25 martie. În tradiția românească, Dragobetele marca începutul primăverii. Data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă. Aceasta marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările îşi caută cuiburi și ursul iese din bârlog. Dragobetele este ziua în care întreaga suflare sărbătoreşte înnoirea firii și se pregăteşte pentru venirea primăverii.

„Dragobetele sărută fetele”

Fetele şi băieţii se întâlnesc astăzi să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. În trecut, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spune că cine participă la această sărbătoare este ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. În popor se spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelșugat. Tot în popor se spune că fetele trebuie să topească astăzi zăpadă, numită şi zăpada zânelor, şi să se spele pe faţă, pentru a fi frumoase tot anul.

Astăzi băieţii şi fetele trebuie să se veselească pentru a avea parte de iubire tot anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute astăzi, de Dragobete. Potrivit tradiţiei, lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

În anumite zone ale ţării, tinerii se logodesc astăzi şi îşi promit credinţă şi iubire.

 

Deja ai votat!