joi, iulie 18, 2024
AcasăLocal BTMafiot basarabean extrădat în Italia

Mafiot basarabean extrădat în Italia

Un cetățean moldovean dat în urmărire internațională, care a fost capturat în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, va fi extrădat în Italia. Bărbatul, Dorel Gălușcă, era căutat din 2018 de autoritățile judiciare italiene fiind bănuit că ar fi făcut parte dintr-o organizație de tip mafiot care ar fi acționat în mai multe regiuni din Peninsulă. Reținut de polițiștii de frontieră botoșăneni, Dorel Gălușcă a fost arestat provizoriu, iar în urmă cu câteva zile Curtea de Apel Suceava a dispus extrădarea acestuia.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Originar din Bălți, bărbatul era bănuit de comiterea a cinci infracțiuni, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în lipsă emis de Tribunalul din Veneția. Potrivit anchetatorilor italieni, care au comunicat autorităților române informații din anchetă, gruparea criminală din care ar fi făcut parte Dorel Gălușcă ar fi acționat în Italia, dar și pe teritoriul altor state din Europa, în perioada 2002 – 2011. Denumită „Vor V’Zacone”, gruparea avea mai multe ramificații și deținea reprezentanți în mai multe regiuni din Italia, o parte dintre membri acționând înarmați. Una dintre activități o reprezenta escrocarea conaționalilor, în special al transportatorilor, de la care cereau taxă de protecție de 50 de euro pentru fiecare cursă efectuată.

Grupul infracțional, din care făceau parte și cetățeni din fosta Uniune Sovietică, ar fi controlat, în perioada 2006 – 2008, tot ce însemna traficul de droguri în regiunea Veneția. Mergând pe intimidare, aceștia au ajuns să-i constrângă și pe traficanții nord-africani care vindeau heroină, cocaină și hașiș, să le dea zilnic, fiecare, câte o sumă de bani corespondentă la 150 euro. Anchetatorii au aflat atât numele traficanților de droguri, dar și pe cele ale liderii grupării „Vor V’Zacone”, dar când dosarul a a ajuns în instanță multe dintre acuzații nu au rezistat întrucât martorii au refuzat să mai facă declarații, întrucât fuseseră amenințați direct. „Anchetele extrem de lungi și laboriose, au plecat de la tentativa de omor comisă asupra lui M.V. în data de 1 octombrie 2006, în Veneția”, au arătat anchetatorii italieni.

Considerat a fi unul dintre executanți, Dorel Gălușcă va fi predat autorităților italiene, care vor decide dacă acesta va fi pus sub acuzații sau va fi eliberat. Bărbatul a fost capturat în luna ianuarie, când s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei de la Stânca, cu intenția de a intra în România. Acesta conducea un Mercedes, dar în momentul în care i-au verificat documentele, polițiștii de frontieră au realizat că cetățeanul moldovean era dat în consemn, pe numele său fiind emisă, încă din 4 octombrie 2018, o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare și predare sau extrădare către autorităţile din Italia.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
30.6 ° C
30.6 °
30.5 °
50 %
3.5kmh
100 %
joi
29 °
vin
33 °
sâm
32 °
Dum
29 °
lun
27 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce vremuri sunt, e bine să ai ventilator la purtător.    

EDITORIAL

La primul congres al PMR - 21-23 februarie 1948, interpelat de Petru Groza, care i-a atras atenția că închisorile sunt pline de țărani și...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...