Mașini decupate de hoți pentru aur

0

Fenomenul furturilor de catalizatoare auto, pentru aur și platină, a apărut și la Botoșani. În urmă cu câteva zile, polițiștii botoșăneni au înregistrat primul caz de acest gen. Victimă a fost o tânără de 23 de ani, care își ținea parcat autoturismul, un VW Golf 4, într-o parcare mai puțin circulată în cartierul Bucovina.

Vineri dimineață, aceasta și-a găsit mașina fără catalizator și a anunțat poliția. Hoții au acționat cel mai probabil în noaptea de 18 spre 19 februarie, când au tăiat țeava de eșapament și au plecat cu acea piesă auto. „A fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind efectuate „in rem” în vederea identificării autorilor”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care a adăugat că acesta ar fi primul caz de acest gen aflat în atenția anchetatorilor.

Hoţii acţionau în mai multe judeţe

Cazul vine la puțin timp după ce polițiștii au prins doi tineri care timp de patru luni au furat piese auto, din mai multe județe. Hoții au fost prinși în flagrant la sfârșitul lunii ianuarie, în municipiul Râmnicu Vâlcea, după ce au reușit să dezmembreze mai multe catalizatoare de pe mașini, dar polițiștii spun că aceștia ar fi avut la activ cel puțin 20 de furturi de acest gen comise în Brașov, Sibiu, Harghita și Covasna. La Sibiu, de exemplu, într-o singură noapte s-au comis patru astfel de furturi. Suspecții erau doi tineri tineri de 23 și respectiv 33 de ani, din București și Călărași, iar la capturarea acestora au contribuit polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor a Inspectoratului General al Poliției Române, în colaborare cu polițiști din celelalte județe. „Vom face și noi schimb de informații cu colegii din țară pentru a vedea dacă este vorba de o grupare infracțională”, a adăugat Delia Nenișcu.

Furtul de catalizatoare ia amploare în 2019

Furtul de catalizatoare a luat amploare în România începând cu 2019. Hoții sunt nevoiți să se bage pe sub mașini și, cu ajutorul unui flex pe bateerii, taie piesa și o scot de pe toba de eșapament. Atacurile au loc de regulă pe timp de noapte, în cartiere periferice și în zonele neiluminate, după ce hoții s-au asigigurat că pot acționa. Care a fost scopul furtului se săptămâna trecută este greu de spus pentru că astfel de piese auto pot fi cumpărate și de la atelierele de dezmembrări de mașini. Mecanicii auto cred însă că hoții pot fi interesați de catalizatoare datorită metalelor prețioase pe care le conțin – aur și platină – care se pot valorifica pe piața neagră.

În schimb, proprietarii de mașini se pot confrunta cu probleme mai mari. Chiar dacă mulți ar putea spune că mașina poate funcționa fără acea piesă, în lipsa catalizatorului mașina nu ar mai putea trece de inspecția tehnică pentru obținerea ITP-ului. La fel, dacă proprietarul mașinii vrea să vândă autoturismul, în momentul perfectării tranzacției lipsa catalizatorului ar putea pune bețe în roate. Practic, catalizatoarele au rolul de a filtra noxele emise în urma combustiei, iar proprietarii de mașini realizează că au rămas fără ele în momentul în care pleacă la drum, iar motorul pare să facă un zgomot puternic, asemeni mașinilor de cursă.

Preţ între 400-700 lei pe piaţa neagră

Pe piața second hand, un astfel de catalizator pentru VW Golf 4 costă undeva între 400 și 700 de lei, însă, dacă cineva dorește să cumpere piesa nouă, din magazin sau de la vreo reprezentanță auto, prețul crește până la aproape 1.000 de euro. Că aceste piese au ajuns să fie căutate o recunosc și cei care dezmembrează mașini. Astfel, pe multe platforme online de profil, cei care anunță că dezmembrează autoturisme scriu din start că mașinile nu au catalizator.

Fenomenul pare „importat” din străinătate pentru că în alte țări, unde primele furturi de catalizatoae au fost întregistrate cu trei-patru ani în urmă. În Anglia spre exemplu, hoții au operat ani de zile, în plină zi. Profitând de pandemie, iar oamenii trebuie să poarte mască pe stradă, aceștia mergeau direct la mașinile „ținată”, le ridicau cu un cric și furau chiar sub ochii trecătoriilor, care fie nu realizau ce se întâmplă, fie nu dădeau atenție.

Ca metode de prevenție, polițiștii recomandă parcarea mașinilor în locuri luminate, aproape de clădiri pentru a fi sesizată orice prezență suspectă sau orice zgomot dubios, poansonarea pieselor auto pentru ca acestea să poată fi recunoscute mai ușor de către proprietari, montarea unor camere de supraveghere sau a unor sisteme de alarmă care să reacționeze la orice la orice mișcare sau prezență străină.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...