Încă o casă a Botoşaniului a devenit istorie (video – galerie foto)

0

Rând pe rând, casele Botoşaniului de odinioară sunt puse la pământ pentru a lăsa loc blocurilor. După casa de pe strada Bucovina numărul 20, demolată în vara anului trecut, a venit rândul imobilului aflat pe strada Marchian, fostul sediu al Poliţiei Rutiere, să devină istorie.

Pe 1 martie s-a început organizarea de şantier, iar astăzi din casă a mai rămas un morman de moloz. Vinerea trecută, casa era încă în picioare, însă de acum va exista doar în amintirile botoşănenilor.

Graba cu care s-a acţionat ridică multe semne de întrebare. Arhitectul Mihai Tulbure susţine că imobilul nu trebuia demolat complet deoarece se află în zona de protecţie a unor monumente istorice. Potrivit acestuia, membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice au solicitat ca să se păstreze faţada clădirii. „Esenţa istorică a clădirii a fost distrusă. Au călcat-o în picioare. Faţada trebuia păstrată. Încă o casă pe care o punem cu bandou negru pentru municipiu. Nu ştiu să-şi respecte casele. Cineva trebuie să răspundă. Toţi se bat cu pumnul în piept <oraşul nostru, facem în centru underground> . Ei fac tunele pe sub oraş să ne plimbăm şi nu avem grijă de construcţiile care sunt la suprafaţă. Facem plimbare pe sub oraş, legende, şi construcţiile existente le demolăm”, a spus Mihai Tulbure.

El a ajuns în zonă şi a văzut cum stau lucrurile. „Nu am avut o duminică plăcută. Am fotografii făcute peste tot. Am trimis la Ministerul Culturii şi la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Am discutat şi la Patrimoniu, să facă o anchetă să vadă cum s-au respectat avizele date de Comisia de monumente”, a mai spus Mihai Tulbure.

În urmă cu un an se anunţa că această clădire va fi salvată într-un mod inedit

În urmă cu un an, arhitectul Mihai Tulbure era încântat că această clădire va fi salvată într-un mod inedit. Atunci, Mihai Tulbure spunea că fostul sediu al Poliţiei Rutiere se va regăsi, chiar dacă parţial, în blocul care va fi construit acolo. Specialistul spunea că trebuie păstrate clădirile emblematice şi istoria oraşului. „Investitorul vrea să facă un bloc şi în Comisia de monumente am cerut să fie menţinută faţada actualei clădiri. Blocul va fi construit, însă faţada va rămâne pe colţ, aşa cum este acum. Faţada va fi integrată în parterul blocului. Sunt multe proiecte de acest tip în lume. Americanii cumpără clădiri vechi şi castele de prin toată lumea şi le pun la ei, că vor să mai aibă ceva autentic. Noi de ce nu am proceda la fel? Să păstrăm clădirile care fac parte din istoria oraşului”, declara Mihai Tulbure. El adăuga că în viitorul proiect imobiliar vor fi păstrate cele două faţade, de la strada Marchian, respectiv Bulevardul Eminescu. „Esenţa clădirii trebuie să rămână şi investitorul îşi dezvoltă toată activitatea după clădirea asta. Ca să îi spunem aşa, facem o lipitură, pentru că imobilul nu este monument istoric, dar e în zona de protecţie a altor monumente. Şi atunci, căutăm să o menţinem, prin diferite metode, una fiind menţinerea faţadei”, mai explica atunci Mihai Tulbure.

Autorizaţie obţinută în iulie 2020

Municipalitatea a emis încă din iulie 2020 autorizaţie de desfiinţare a clădirilor de pe acel teren. Cel puţin aşa scrie pe afişul postat de dezvoltator, de unde mai aflăm că lucrările vor dura un an. Dezvoltatorul s-a angajat că va construi la limita de proprietate cu Liceul de Artă „Ştefan Luchian” un gard înalt de doi metri, pentru ca elevii să fie în siguranţă.

Deja ai votat!
se încarcă...