Primii botoșăneni care au aderat la campania „Vinerea Verde” – prefectul și șefii de la Mediu

Prefectul județului Botosani, Dan Nechifor, dar și șefii Agenției de Protecție a Mediului, Eugen Mateciuc, și Comisariatului Județean de Mediu Botoșani, Cristina Kashyap, au solicitat botoșănenilor să adere la programul „Vinerea Verde – Stop! Azi mașina stă pe loc”, lansat de Ministerul Mediului.

Apelul celor trei șefi de instituții s-a îndreptat în principal spre angajații unităților publice pentru ca aceștia să se deplaseze vineri la serviciu fie pe jos, fie cu ajutorul transportului în comun, fie cu ajutorul vehiculelor nepoluante. Pentru a oferi un exemplu, cei trei oficiali au anunțat că vor merge mâine la birouri pe jos, campania fiind promovată și în rândul angajaților celor trei instituții așa încât cel puțin unul din patru angajați să vină la muncă fără mașina personală.

Eugen Mateciuc, șeful APM Botoșani, spune că această campanie civică este necesară în condițiile în care în ultimele luni stațiile de monitorizare a calității aerului din municipiu au înregistrat depășiri repetate la oxidul de azot, produs în urma combustiei carburanților de la mașini. La rândul său, prefectul județului, Dan Nechifor a precizat că parcul auto din județ a trecut deja de pragul de 110.000 de unități și că este nevoie ca oamenii să renunțe, măcar într-o singură zi pe săptămână, la deplasarea cu autovehiculele personale.

„Această campanie inițiată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor își propune să instaureze în România „Vinerea Verde”. Aceasta va fi ziua în care, în fiecare săptămână de acum înainte, se va impulsiona mobilizarea verde, în județul nostru și în întreaga țară”, a spus la rândul ei Cristina Kashyap, inspectorul șef al Comisariatului Județean Botoșani al Gărzii de Mediu.

Potrivit acestora, se va încerca atragerea în campanie și a autorităților locale așa încât acestea să sprijine ideea ca, în ziua de vineri, transportul public de persoane în comun să fie gratuit.

 

Deja ai votat!