spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTViceprimarul orașului Ștefănești riscă să rămână fără mandat

Viceprimarul orașului Ștefănești riscă să rămână fără mandat

Surpriză la Ștefănești, unde viceprimarul orașului Toader Rotari (PNL) riscă să-și piardă funcția, după ce a fost găsit de reprezentanții ANI în stare de incompatibilitate. Instituția Prefectului a emis deja ordin de încetare a mandatului, însă actul administrativ a fost contestat în instanță.

În decembrie 2017, Toader Rotari (foto) a fost găsit în situaţie de incompatibilitate de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pe motiv că, în perioada 11 august 2016 – 31 mai 2017, a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic ”Ștefan D. Luchian” Ștefănești, încălcând astfel dispozițiile legii.

Raport contestat în instanţă 

Raportul de evaluare întocmit de ANI a fost contestat în instanță de Toader Rotari, care a arătat că a fost desemnat să facă parte din Consiliul de Administrație a liceului chiar de către Consiliul local, cu girul secretarului. Cu toate acestea, acțiunea în instanță a fost fără succes, decizia ANI fiind menținută atât de Curtea de Apel Suceava, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia definitivă a fost pronunțată pe 12 ianuarie a.c., de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în baza sentințelor judecătorești Instituția Prefectului a emis ordinul de încetare a mandatului. „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se menționează în lege.

Pentru acelaşi gen de fapte, fostul primar al comunei Vlădeni, Voicu Murariu, şi-a pierdut mandatul, în urmă cu aproape patru ani, deşi fusese reales în funcţie după alegerile locale din vara lui 2016.

Dacă ordinul prefectului de încetare a mandatului va fi aplicat și nu va fi suspendat de instanță, atunci, potrivit legii, Toader Rotari ar urma să părăsească Consiliul local Ștefănești, el urmând să fie înlocuit de următoarea persoană de pe listele de candidați PNL de la alegerile locale din septembrie 2020. Totodată, Consiliul local ar trebui să desemneze un alt viceprimar.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...