Petiţie online după tragedia provocată de un botoşănean (video)

0

Accidentul grav provocat duminică de un botoşănean, în judeţul Iaşi, a stârnit ecouri în mediul online. Botoşăneanul care se afla la volanul unui autoturism a lovit frontal o maşină în care se afla o familie cu un copil. Tatăl a decedat pe loc, mama a fost grav rănită, iar copilul de patru ani a fost proiectat prin parbriz. Acest ultim amănunt a făcut ca o fundaţie cunoscută din ţară să facă un apel către români pentru a semna o petiţie online privind siguranţa copiilor în autoturisme. Astfel, Fundaţia Siguranţa Auto Copii lansează cere înăsprirea sancţiunilor aplicate pentru transportul incorect al copiilor.

Anual, în România, 120 de vieţi de copii sunt pierdute ca urmare a unui accident rutier, în vreme ce peste 400 de alte vieţi tinere trăiesc în suferinţă ca urmare a unor astfel de evenimente.

Legislaţia Rutieră stipulează sancţiuni în cuantum de 580-725 de lei pentru lipsa utilizării scaunului auto corespunzător sau lipsa utilizării centurii atunci când copiii sunt transportaţi cu maşina. „Din păcate, cuantumul amenzii oricum nu este suficient de motivant pentru părinţi, astfel încât aceştia să folosească un scaun auto sau centura de siguranţă corespunzător vârstei copilului”, se arată în introducerea petiţiei care poate fi găsită la adresa https://www.petitieonline.com/scaunul_auto_pentru_copii_si_centura_de_siguranta_salveaza_vieti

În petiţie, fundaţia solicită introducerea de mesaje de interes social în programul televiziunilor de ştiri şi televiziunilor generaliste pentru creşterea gradului de conştientizare a părinţilor privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranţa. De asemenea se cere creşterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii şi a centurii de siguranţă până la 2.000 de lei, precum şi introducerea prin lege a obligativităţii externării bebeluşilor din maternitate în scaun auto (scoică) adaptat vârstei în cazul în care copilul urmează să fie transportat de la maternitate acasă cu autovehiculul.

Deja ai votat!
se încarcă...