Botoșăneanul acuzat de trafic internațional de droguri acuză – „Acest dosar este o făcătură”

0
4

Reacție virulentă a botoșăneanului acuzat de trafic internațional de droguri de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. La mai bine de un an de la arestarea lui, botoșăneanul Cristinel Nicușor Vasiliu a răbufnit în fața instanței de judecată și a acuzat că este judecat într-un dosar în care există doar trei probe „obținute în mod nelegal și niște documente false și lovite de nulitate” și că stă arestat pe baza acestor probe „plantate de DIICOT”. Ajuns în fața judecătorilor, pentru o eventuală prelungire a mandatului de arestare, Cristinel Nicușor Vasiliu a invocat că „ar fi bine ca și instanța să mai schimbe puțin aceste motivări, să nu se mai dea copy – paste, pentru că de un an primește aceleași motivări”. „Se încearcă fel de fel de tertipuri golănești și se încearcă a se trage de acest dosar cu dinții. Într-adevăr, este o făcătură”, a răbufnit Cristinel Nicușor Vasiliu, care a solicitat să fie eliberat întrucât probele ar fi „nelegal administrate”. Cu toate acestea, judecătorii au decis prelungirea arestării preventive, botoșăneanul fiind închis în prezent în Penitenciarul Iași.

Potrivit procurorilor DIICOT, botoșăneanul, care deținea o firmă de transport internațional, s-ar fi apucat de afaceri cu droguri la începutul anului trecut. Pe 2 martie 2020, șoferul angajat la firma de transport ar fi preluat din străinătate un colet ce conținea aproape un kilogram de cocaină, pe care i l-a predat lui Cristinel Nicușor Vasiliu imediat ce s-a întors acasă. Drogurile au fost duse inițial în satul Vlădeni Deal (comuna Frumușica), unde locuia botoșăneanul, și urmau să fie vândute în Iași, pe 4 martie 2020. Pentru a nu da de bănuit, botoșănenii au decis să meargă în județul vecin cu mașini diferite. Astfel, soția botoșăneanului, Mariana Vasiliu, a plecat cu un Volvo XC 90, iar Cristinel Nicușor Vasiliu cu o mașină din cadrul firmei, la volan fiind Bogdan Marian Ababei, șoferul societății. Pachetul cu cocaină se afla în Volvo, care a rămas parcat la distanță, iar Cristinel Nicușor Vasiliu și-a dat întâlnire cu așa-zisul cumpărător, care s-a dovedit a fi de fapt un polițist sub acoperire. După ce s-au stabilit detaliile tranzacției, pachetul de droguri a fost luat din Volvo și predat cumpărătorului, iar la scurt timp au apărut polițiștii de la Antidrog. Cristinel Nicușor Vasiliu și Bogdan Marian Ababei au fost reținuți pe loc, iar Mariana Vasiliu, care reușise să plece cu Volvo, a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție și condusă și ea la audieri. Ulterior, procurorii DIICOT și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași au descins la Frumușica, unde au avut loc mai multe percheziţii domiciliare. În urma flagrantului și a descinderilor care au urmat, anchetatorii au ridicat 43.000 de lire sterline, 2.100 de lei, un Mercedes Sprinter din 2019 modificat special pentru transportul discret al drogurilor în valoare de 60.000 de euro, autoturismul femeii, un Volvo XC90 in valoare de 40.000 de euro, un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal, mai multe telefoane mobile, dar și câteva pachete cu țigări de contrabandă.

După această operațiune a ieșit la iveală că botoșăneanul Cristinel Nicușor Vasiliu se afla în colimatorul celor de la Antidrog de la începutul lui 2020, după ce un investigator sub acoperire, cu numele conspirativ „Darius”, a reușit să intre în anturajul bărbatului. Astfel, în februarie 2020, Cristinel Nicușpr Vasiliu i-ar fi oferit acestuia cantitatea 0,55 grame cocaină, cu titlu de probă. Ulterior, același „Darius” a cumpărat, tot de la Cristinel Nicușor Vasiliu, cantitatea de 3,47 grame pulbere care conține cocaina, cu suma de 500 lei, bani din fondurile speciale ale Ministerului Afacerilor Interne. Anchetatorii susțin că acel kilogram de cocaină, care a fost vândut pe 4 martie 2020 aceluiași „Darius”, ar fi fost cumpărat cu 45.000 de euro, bani proveniți de asemenea din fondurile speciale ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Deși anchetatorii dețin toate aceste informații, botoșăneanul, prin intermediul avocatului său, a încercat să obțină în instanță anularea acestor probe, pe motiv că ele nu ar fi fost obținute legal. În schimb, soția botoșăneanului, Mariana Vasiliu, plasată în prezent sub control judiciar, a recunoscut faptele reținute în sarcina ei, iar acest lucru a pus oarecum în dificultate apărarea.

 

Deja ai votat!