vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMunicipiul Botoşani, cuprins în cel mai mare focar de pestă porcină din...

Municipiul Botoşani, cuprins în cel mai mare focar de pestă porcină din judeţ înainte de Paşte (video)

Judeţul se confruntă cu o nouă alertă de pestă porcină. Astfel un nou focar a fost descoperit, vineri, de autorităţi, iar în acesta este inclus şi municipiul Botoşani. Din acest motiv, astăzi se va reuni şi Comitetul local pentru combatere a bolilor, însă primele măsuri au fost luate încă de la finalul săptămânii trecute.

„Vineri am fost informaţi de către reprezentanţii AJVPS că au identificat două scroafe şi şapte purcei morţi într-un covru. Ne-am deplasat la faţa locului în cel mai scurt timp”, a declarat Mihai Ţurcanu, directorul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Situaţia a fost înregistrată la Tulbureni, iar reprezentanţii au prelevat probe după care porcii au fost îngropaţi, cu aprobarea reprezentanţilor de la APM. În aceeaşi zi a fost primit şi rezultatul analizelor de la Suceava, care au confirmat faptul că animalele aveau pestă porcină africană. Rezultatul a fost confirmat şi de reprezentanţii INSA.

Sâmbătă, reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) au organizat, conform planului de măsuri, o vânătoare, la pândă, în urma căreia au fost împuşcaţi doi porci. De asemenea aceştia au mai idetificat doi porci morţi. îN cazul porcilor împuşcaţi analizele au arătat că nu erau bolnavi de pestă, însă rezultatul a fost pozitiv în privinţa animalelor găsite decedate.

„În aceeaşi zi a mai murit un porc într-o gospodărie privată, care este în imediata apropiere a acelei locaţii, însă, spre satisfacţia noastră nu s-a confirmat PPA. Acesta a murit din cauza stării de întreţinere”, a declarat Mihai Ţurcanu.

Care sunt localităţile afectate 

Oficialul a precizat că zona infectată este de 8 kilometri, iar zona afectată este de +5 kilometri.

În total vor fi supravegheaţi 13 kilometri care cuprind următoarele unităţi administrativ teritoriale: UAT Cristeşti cu satele Crosteşti şi Schit Orăşeni, UAT Răchiţi cu satele Răchiţi şi Cişmea, UAT Băluşeni cu satele Băluşeni, Buzeni, Coşuleni şi Zăiceşti, UAT Curteşi cu satele Orăşeni Vale, Orăşeni Deal, Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea Doamnei, Hudum, UAT Botoşani cu localităţile Botoşani şi Tulbureni, UAT Stăuceni cu localităţile Stăuceni, Tocileni, SIliştea şi Victoria.

Timp de şapte zile oamenii nu au voie să-şi sacrifice animalele

„În cele şapte zile în care se face recensământul oamenii nu au voie să-şi sacrifice porcii. După cele şapte zile, sub supravecherea strictă a medicului veterinar, se pot sacrifica animalele pentru consum propriu, nu pentru comercializare. Comercializarea animalelor după ce noi facem acest recensământ se poate face confrom legii, cu emiterea de documete, în interiorul zonei”, a declarat  Mihai Ţurcanu.

Apel făcut de medici

Medicii veterinari fac apel către cetăţeni ca în cazul în care descoperă cadavre ale unor animale să anunţe autorităţile pentru a se lua măsuri.

„Am dori să facem un apel pentru a preîntâmpina iresponsabilitatea umană. În weekendul trecut, în trei locaţii diferite am identificat trei porci aruncaţi pe dealurile judeţului Botoşani. Un porc a fost abandonat în pădurea Cerbu, un alt porc a fost găsit lângă Zărneşti, comuna Albeşti, la 190 de kilograme şi un alt porc în comuna Mihai Eminescu”, a declarat Mihai Ţurcanu.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...