Temutul violator care a abuzat sexual o fetiță de 12 ani a fost condamnat definitiv

0

Botoșăneanul care a agresat sexual o fată de numai 12 ani, în vara anului trecut, în municipiul Suceava, a fost condamnat definitiv. Acuzat de agresiune sexuală, corupere sexuală a minorilor și violare de domiciliu, Zeno Irinel Havîrneanu a primit o pedeapsă rezultantă de 20 de ani de detenție. Hotărârea definitivă a fost pronunțată zilele trecute de Curtea de Apel Suceava, care a menținut decizia instanței de fond.

Agresiunea sexuală a fost comisă pe 10 iulie 2020, după ce botoșăneanul participase la un proces care se judeca la Curtea de Apel Suceava. Imediat ce a părăsit sala de judecată, Zeno Irinel Havîrneanu a început să cutreiere străzile municipiului. A pus ochii pe două fetițe care intraseră într-un bloc de pe strada Mărășești și a determinat-o pe una dintre ele să meargă cu el în apartament susținând că trebuie să verifice apometrele. Odată ajuns în locuință, individul abuzat-o sexual pe minoră. Când bărbatul părăsea apartamentul, fata a reușit să-i facă două fotografii cu telefonul mobil, dar individul a revenit și a amenințat-o cu moartea.

Grozăvia a ajuns în atenția polițiștilor suceveni, iar investigațiile au durat mai multe zile. Anchetatorii au reușit să refacă întregul traseu parcurs de Irinel Havîrneanu din sala de judecată până în zona în care a avut loc agresiunea. Doar că botoșăneanul a fost capturat abia pe 30 iulie, el fiind cazat la o pensiune turistică din municipiul Iași. Reținut, bărbatul a refuzat inițial să facă declarații, după care a cerut să fie audiat recunoscând că a intrat în apartament cu intenția de a sustrage bunuri din interior, însă odată ce a ajuns în dormitor, a comis agresiunea sexuală din cauza pornirilor sale instinctuale. Arestat și trimis în judecată, el a recunoscut și în instanță toate cele întâmplate. În urma procesului, botoșăneanul a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru agresiune sexuală, un an pentru corupere sexuală a minorilor și 2 ani pentru violare de domiciliu, care au fost contopite rezultând în final pedeapsa totală de 10 ani de detenție. În schimb, judecătorii suceveni au constatat că că Zeno Irinel Havîrneanu mai avea o condamnare de 10 ani închisoare pronunțată de Tribunalul din Cagliari pentru un viol comis în Italia. Prin urmare, instanța a dispus adăugarea acestei condamnări la cea pentru agresiunea sexuală de la Suceava, botoșăneanul alegându-se în final cu o pedeapsă rezultantă de 20 de ani de închisoare.

Istoricul infracţional al lui Havîrneanu a început în 2006, când, eliberat din penitenciar, a urcat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, şi a fost prins de poliţişti. Ca să nu ajungă iar în puşcărie, bărbatul a fugit în Italia, unde a violat o tânără. A fost arestat, dar în momentul în care judecătorii au decis să-l plaseze în arest la domiciliu, el a fugit în Marea Britanie, unde a violat o altă femeie, agresiune soldată cu decesul victimei. Arestat și condamnat, el a stat închis în Anglia în perioada 2008 – 2016. În tot acest timp, el a figurat în urmărire internațională, fiind emise două mandate europene pe numele său, unul din partea autorităților italiene, iar celălalt din partea autorităților române. Asta pentru că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au aflat că, înainte de a fugi în Italia, Zeno Irinel Havîrneanu făcuse parte și dintr-o grupare de traficanți de persoane.

Transferat în 2016 în România, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Zeno Irinel Havîrneanu a mai executat trei ani de detenție pentru trafic de persoane, în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT și a fost eliberat condiționat la începutul lui 2020. Atunci, el urma să fie extrădat în Italia pentru a executa pedeapsa de 10 ani de închisoare dictată de Tribunalul din Cagliari pentru violul comis în Italia. În acest sens, el chiar a fost arestat în Timișoara, în februarie 2020, doar că, pe fondul pandemiei de coronavirus, autoritățile italiene nu l-au mai preluat și au cerut ca acesta să execute pedeapsa în România. Pentru acest lucru era nevoie de un alt proces, iar Zeno Irinel Havîrneanu a fost eliberat de sub puterea mandatului european emis de italieni. Acest lucru a fost speculat la maxim de botoșănean care, văzându-se din nou în libertate, a comis agresiunea sexuală din Suceava.

 

Deja ai votat!