Prefectul Dan Nechifor încearcă să salveze operatorul de apă

0

Instituția Prefectului a dat curs solicitării Consiliului Județean (CJ) și va solicita ajutor guvernamental pentru societatea Nova Apaserv, astfel încât operatorul de apă să nu ajungă în postura de a-și înceta activitatea din cauza incapacității de plată. Este vorba de o serie de demersuri pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, care ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru principalul furnizor de apă din județ. Proiectul de hotărâre de guvern pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului ar urma să fie înaintat executivului în cursul zilei de marți, 20 aprilie a.c.

„Am făcut o analiză pe factorii care au dus la situația actuală și lucrez astăzi (n.r. – luni, 19 aprilie a.c.) la nota de fundamentare și la proiectul de hotărâre. Probabil, în cursul zilei de mâine (n.r. Marți, 20 aprilie a.c.), proiectul va pleca la Guvern prin poșta specială”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.

Solicitarea se bazează în primul rând pe impactul social pe care l-ar avea blocarea activității operatorului de apă, respectiv afectarea activității spitalelor din județ precum și a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. Dacă solicitarea va fi aprobată de executiv, atunci ajutorul financiar ar putea fi alocat imediat și integral, odată cu adoptarea hotărârii de Guvern.

„Eu îmi fac datoria să promovez un proiect de hotărâre de Guvern care este în interesul tuturor cetățenilor din județul Botoșani și așa este și firesc. Analiza situației concrete și de fapt o vor face specialiștii de la Guvern”, a adăugat prefectul Dan Nechifor.

Suma solicitată este necesară pentru a nu intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, după ce Nova Apaserv a rămas fără lichidități în urma aplicării Sentinței Arbitrare prin care a fost obligată la plata a 7,6 milioane de lei către SC Aquaterm SRL ca urmare a rezilierii unui contract de lucrări. În prezent, operatorul de apă mai are de plătit circa 100.000 de lei față de Aquaterm, însă, în perioada în care conturile au fost blocate de executorii judecătorești, operatorul de apă a înregistrat datorii importante către principalii furnizori, în special către E.ON, care a amenințat că va sista furnizarea energiei electrice dacă facturile restante nu vor fi achitate.

 

Deja ai votat!