Gospodărie amenințată de flăcări, după un scurtcircuit

0

O familie din comuna Cristești și-a pus întreaga agoniseală în pericol după ce a suprasolicitat instalația electrică a locuinței. Astăzi dimineață, fără să realizeze pericolul, cei din familie au pus în funcțiune concomitent mai multe aparate electrocasnice cu putere mare de consum, după care au plecat de acasă. Scurtcircuitul s-a produs la mașina de spălat, după care focul s-a extins.

Cum în locuință nu se afla nimeni, incendiul a fost observat destul de târziu. Alerta a fost dată de un vecin care a văzut fumul și flăcările și a sunat la 112. „La fața locului au ajuns pompierii voluntari din comuna Cristești, cu o autospecială cu apă și spumă și salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu încă o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Incendiul a fost stins înainte de a se extinde la casă, care era lipită de anexă”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

Măsuri preventive prezentate de pompieri

Pompierii spun că astfel de evenimente pot fi evitate, dacă sunt respectate o serie de măsuri preventive:

  • nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.)
  • alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.
  • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice. Când sunt uzate, se înlocuiesc;
  • nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, va trebui să cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, trebuie să acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză
  • folosiți în tabloul electric doar siguranțe calibrate, pentru că în cazul unei suprasolicitari a instalației electrice acestea să oprească alimentarea cu energie electrică.
Deja ai votat!