spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTVaccinare în impas la Botoșani (video)

Vaccinare în impas la Botoșani (video)

Botoşănenii îşi pierd tot mai mult interesul pentru vaccinare, tocmai când capacitatea la nivel judeţean creşte de la o săptămână la alta şi apar noi fluxuri.

Asa cum Monitorul a scris în urmă cu o săptămână, vaccinarea pierde teren tot mai mult în judeţ. Miercuri, 21 aprilie, erau disponibile peste 5.500 de locuri pentru cei care doreau să se imunizeze. Practic toate centrele au locuri disponibile. Luni, spre exemplu, au fost puțin peste 800 de vaccinări, din peste 1.100 de locuri, în condițiile în care majoritatea au fost rapeluri, nu prima doză. Practic, la ora actuală oricine dorește să se vaccineze, cu orice fel de vaccin, are de așteptat maxim 24 de ore după programare. În condițiile în care până acum se aștepta și o lună pentru a primi prima doză de vaccin.

Peste 33.000 de botoşăneni au făcut prima doză de vaccin

Astfel, în decurs de doar câteva săptămâni, s-a ajuns de la peste 6.000 de persoane pe listele de aşteptare, la peste 5.000 de locuri disponibile la programarea imediată sau de pe o zi pe alta, fără a exista, însă, prea mulţi doritori.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), până în prezent, în Botoșani au fost recepționate 58.356 de doze de vaccin, dintre care 42.586 Pfizer, 11.110 Moderna şi 4.660 AstraZeneca. De la începutul campaniei, în Botoşani 33.087 de persoane au primit prima doză, iar 19.571 de persoane au beneficiat, deja, şi de rapel. Cu alte cuvinte, 5.698 de doze de vaccin încă aşteaptă botoşăneni care doresc să fie imunizaţi împotriva Covid19.

Cei mai puţini doritori sunt pentru AstraZeneca

Cel mai puţin dorit vaccin este, aşa cum era oarecum de aşteptat, AstraZeneca. Potrivit cifrelor, luni s-au imunizat doar şapte persoane cu prima doză, iar alți 51 au fost pentru rapel.

În prezent, la nivelul judeţul există nu mai puţin de 13 fluxuri de vaccinare. În total, peste 1.100 de persoane ar putea fi, în teorie, vaccinate în fiecare zi. Luni, însă, au fost vaccinate puţin peste 820 de persoane în tot judeţul, în condiţiile în care mai bine de două treimi au fost rapeluri, deci persoane deja vaccinate, care au venit pentru a doua doză.

Autorităţile dau vina pe sărbători 

„Posibil să fie şi faptul că ne apropiem de Sărbătorile Pascale. Foarte mulți, de teama de a avea efecte adverse la vaccin chiar în această perioadă, doresc amânarea vaccinului. Au fost persoane care au anunţat, fie la centru, fie la DSP, că doresc să se vaccineze, dar după 14 mai”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei.

O explicaţie a încercat să găsească şi prefectul judeţului, care spune că „vinovată” pentru lipsa de interes a botoşănenilor la vaccinare ar putea fi chiar situaţia epidemiologică bună în care este judeţul în momentul de faţă.

„Acum judeţul este în scenariul verde. Numărul de îmbolnăviri este scăzut, astfel că oamenii se gândesc că nu este un pericol imediat şi nu se gândesc la vaccinare. Trebuie luat în calcul că sărăbtorile pascale aduc o relaxare, iar oamenii nu iau în calcul vaccinarea ca o prioritate. O să vedeţi că, în momentul în care se apropie perioada concediilor, adresabilitatea va fi mai mare, pentru că vor fi cei care vor dori să părăsească ţara şi vor avea nevoie de vaccin. Sunt destinaţii turistice care cer vaccin, care cer test, deci va depinde mult şi de acest lucru”, a spus prefectul Dan Nechifor.

La nivelul judeţului rata de vaccinare este de 7,2%

Procentul de vaccinare anti-COVID-19 a populaţiei din judeţul Botoşani este de 7,2%. Acesta este raportat însă la numărul de botoşăneni din statistici, care zic că populaţia judeţului este de 458.652 de persoane. Procentul nu este, însă, unul întocmai realităţii, din cel puţin două motive. În primul rând, numărul real al populaţiei este mai mic în prezent, iar persoanele care se pot vaccina sunt doar cele de la 16 ani în sus, astfel că procentul real tinde spre 10% în prezent. Chiar şi aşa, însă, mult mai puţin decât ar trebui.

„Ar trebui mult mai mult. Este clar, pentru imunizarea în masă, ar trebui să ne apropiem de 50%. Ne raportăm strict la numărul oficial al populaţiei. Ştim foarte bine că nu toţi sunt în judeţul Botoşani, că sunt foarte mulţi plecaţi din ţară. Nu avem o evidenţă efectivă a numărului de persoane care nu sunt în judeţ. Procentul este mult mai mare dacă ne raportăm la populaţia efectivă care locuieşte în judeţul Botoşani”, a mai spus medicul Monica Adăscăliței.

Scade rata de infectare la Botoșani

Rata de infectare cu Sars-CoV-2 continuă să scadă la Botoşani. Astfel, doar 32 de botoșăneni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Dintre aceștia, 12 sunt locuitori ai municipiului-reședință de județ. De asemenea, marţi, doar două localităţi din județ mai aveau incidențe de infectare peste 3 la mia de locuitori. Este vorba despre comuna Nicșeni, unde sunt 3,42 îmbolnăviri la mia de locuitori, și comuna Corlăteni, cu indice de 3,06.

La nivel județean, incidența cazurilor este de 1,37.

16 localităţi se află în scenariu „galben”, inclusiv municipiul Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...