vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, Ocrotitorul Municipiului Botoşani

Astăzi – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, Ocrotitorul Municipiului Botoşani

Astăzi, 23 aprilie, este cinstit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Marele Mucenic Gheorghe a trăit în vremea împăratului Diocleţian, care a domnit între anii 248-305. Împăratul a fost credincios zeilor păgâni şi i-a persecutat pe creştini.

Sfântul Gheorghe făcea parte dintr-o familie de creştini. Avea o înfăţişare frumoasă, era unul din cei mai viteji ostaşi şi s-a remarcat în războaie. Diocleţian l-a avansat foarte repede şi l-a numit comandantul gărzii imperiale. În această poziţie l-a găsit decretul lui Diocleţian, care deja se extinsese asupra tuturor cetăţenilor romani, care erau obligaţi să jertfească o dată pe lună zeilor păgâni, în pieţele publice. Şi atunci s-au descoperit foarte mulţi creştini care au avut de suferit. Sfântul Gheorghe s-a hotărât atunci să-şi mărturisească credinţa lui faţă de Dumnezeu şi faţă de Hristos înaintea împăratului şi a Senatului.

Cultul Sfântului Gheorghe s-a răspândit foarte mult, odată cu imaginea sa de cavaler care a răpus un balaur. În Evul Mediu, Sfântul Gheorghe a devenit protectorul cavalerilor şi, în mod special, al cruciaţilor.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi, fiind ocrotitorul Moldovei, dar şi patronul Angliei, Georgiei şi al Moscovei. Numeroase biserici şi comunităţi îl au drept protector pe Sfântul Gheorghe.

Sfântul Gheorghe este străjer al timpului

În tradiţia populară Sfântul Gheorghe este considerat a fi „străjer al timpului”, alături de Sfântul Dumitru. Dumnezeu le încredinţează cheile vremii şi aceştia pot închide sau deschide vremea, după purtarea oamenilor. Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dumitru sunt reprezentaţi călare: Sfântul Gheorghe, când aleargă cu calul său face iarba şi copacii să înverzească, deschide pământul şi aduce primăvara, iar Sfântul Dumitru aduce frigul, zăpada şi iarna.

În cele mai multe icoane Sfântul Gheorghe este reprezentat ca „omorâtor al balaurului”, ilustrând legendele în care se povesteşte că acesta ucide un balaur care ameninţa o cetate.

În credinţele populare româneşti Sfântul Gheorghe este numit „capul primăverii”, despre acesta se spune că poate învinge vrăjitoarele sau că poate să le zădărnicească actele magice, poate arăta celor aleşi comorile. Sfântul Gheorghe este patronul tinerilor şi al armoniei familiale.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...