joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTPentru masa de Paști botoșănenii trebuie să scoată din buzunar o sumă...

Pentru masa de Paști botoșănenii trebuie să scoată din buzunar o sumă considerabilă

Mai sunt câteva zile până la sărbătorile pascale, iar botoşănenii au intrat deja în febra cumpărăturilor necesare pregătirii mesei tradiționale. Pentru a avea o masă bogată de sărbători, botoșănenii trebuie să scoată, însă, din buzunar o sumă considerabilă.

Cel mai scump produs este carnea de miel. Astfel, în piețele din Botoșani, un kilogram de carne de miel costă între 25 și 28 de lei, iar în supermarket-uri trece de 30 de lei.  Asta înseamnă că pentru familiile care vor avea mai mulți oaspeți de Paști și optează pentru un miel întreg, de exemplu de 10 kg, vor plăti în jur de 250-300 de lei.

Lista continuă cu ingredientele necesare preparării sarmalelor sau a salatei boeuf. Astfel, pentru un kilogram de carne de vita botoșănenii vor plăti în jur de 16 lei, iar cel de piept de pui până la 20 de lei. De asemenea și organele specifice pentru prepararea drobului ajung până la 39 de lei kg.

Prețuri mai mari în supermarket decât în piețele botoșănene

De pe masa de Paști nu lipsesc nici aperitivele. Astfel, pentru un kilogram de caș botoșănenii vor plăti între 24-25 de lei, iar în cazul preparatelor din carne preţurile variază între 22 și 50 de lei. La aceasta se adaugă salata verde, care se vinde cu 3 lei legătura, ridichile 1,50-1,89, legătura, ceapa verde între unu și 1.89 legătura, roșiile, șase-nouă lei kg, iar un castravete costă trei lei. Prețurile din supermarket sunt mai mari decât cele din piață.

Pe masa de Paști sunt prezente și cozonacul şi ouăle roșii. Cei care doresc să cumpere cozonacii gata făcuţi, pentru un preparat de 400 de g vor plăti 11 lei, iar pentru unul de 550g, în jur de 20 lei. Pentru cei care vor să cumpere ouăle gata vopsite, vor plăti un leu pe unul singur.

Cei care vor să vopsească acasă ouăle, vor plăti 50 de bani pe vopsea pentru 10 ouă. Iar pentru 40 de ouă, între patru și zece lei.

Pregătirea mâncării tradiționale acasă costă mai puțin

Gospodinele care doresc să facă pască şi cozonac acasă vor ieşi mai ieftin. Preţul unui kilogram de nucă pornește de la 28 de lei sau pentru 250 de g, 13 lei, făina costă în jur de cinci-șase lei kilogramul, dar și mai puțin. Smântâna cu 30% se vinde cu prețuri între 11 și 13 lei kilogramul, brânza de vaci în jur de 14 lei kg, iar laptele cu cel puţin cinci lei litrul. Zahărul costă în jur de trei lei kilogramul, drojdia alţi câţiva lei, iar uleiul șapte-opt sau chiar 10 lei litrul. Stafidele costă patru lei, iar 450 de g de rahat ajunge la 4,50.
Preţul unui ou este de aproximativ 55 de bani în supermarket sau 80-90 de bani în piaţă.
Din coşul pentru masa de Paşte nu lipsesc nici sucurile și apa minerală, care scot din buzunar cel puțin 50 de lei.
Dacă alegeți să aveți pe masă și vin, țuică și bere, mai aveți nevoie încă cel puțin 100 de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...