Aleşi locali nemulţumiţi de organizarea unei şedinţe online

Consilierii municipali au avut şase şedinţe la Casa Sindicatelor şi nu înţeleg de ce trebuie să revină la şedinţele online

Primarul Cosmin Andrei a convocat pentru mâine, 11 mai, o şedinţă extraordinară, care va avea loc în mediul online. Decizia edilului este ciudată, în condiţiile în care ultimele şase şedinţe ale deliberativului local au avut loc la Casa Sindicatelor.

Revenirea la modul de lucru online i-a nemulţumit pe unii aleşi locali. „În calitate de consilier local şi viceprimar, solicit respectarea legalității și asigurarea transparenței totale către toți cetățenii municipiului Botoșani în ceea ce privește luarea deciziilor administrative. Menționez şi faptul că atunci când este cazul, prin intermediul mijloacelor electronice nu poate fi asigurat nici caracterul secret al votului exprimat, vot secret prevăzut la modul imperativ de legislație în anumite situații”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, coordonatorul Organizaţiei judeţene a PRO România.

Edilul a adăugat că, în condiţiile în care nu se mai doreşte organizarea şedinţelor la Casa Sindicatelor, pot fi găsite alte spaţii unde aleşii locali să se întâlnească, o soluţie fiind amfiteatrul în aer liber de la Cornişa.

Este lipsă de transparenţă

Şi Cătălina Lupaşcu, consilier municipal PNL, şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu organizarea şedinţei în mediul online. „Mi se pare că suntem cumva la dispoziţia unei persoane. Măsurile s-au relaxat, cred că toţi suntem vaccinaţi, aşadar nu văd de ce este joaca aceasta, când avem nevoie, suntem chemaţi la Casa Sindicatelor, când cineva nu are nevoie de noi, pur şi simplu ne trimite în online. Este lipsă de transparenţă”, a spus Cătălina Lupaşcu.

Aceasta a apreciat că decizia de a reveni la şedinţele online nu este corectă nici pentru ziarişti, nici pentru cetăţeni, nici pentru consilierii locali, în condiţiile în care „mediul online cumva trunchiază partea de comunicare”. Aleşii locali liberali îi vor cere explicaţii primarului municipiului. Dacă edilul nu va oferi „un răspuns ferm şi corect”, ei sunt decişi să iniţieze un proiect de hotărâre prin care toate şedinţele să se desfăşoare faţă în faţă.

Am propus ca şedinţele să fie organizate în holul sălii Polivalente

Nici consilierului liberal Eugen Ţurcanu nu i se pare normală revenirea la modul de lucru online, „cu proiecte care să se voteze pe repede înainte, fără comentarii”. „Eu le-am propus ca şedinţele să fie organizate în holul Sălii Polivalente. Am făcut configuraţia, am pregătit mobilier, microfoane, dar nu se vrea”, a precizat Eugen Ţurcanu.

Primarul Cosmin Andrei a precizat că a decis să organizeze şedinţa de mâine prin intermeniul mijloacelor electronice pentru operativitate. „Este o şedinţă extraordinară şi să ne mişcăm mai repede. Ca să nu ne mai întâlnim la Casa Sindicatelor, să plătim chirie, în condiţiile în care avem doar câteva proiecte de dezbătut. Şedinţa ordinară o să o organizăm faţă în faţă, probabil în Sala <Mihai Eminescu> din primărie. Dacă nu, ne vedem la Casa Sindicatelor”, a explicat edilul.

Deja ai votat!