spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTConsilier local declarat incompatibil de ANI. Decizia va fi tranșată în instanță

Consilier local declarat incompatibil de ANI. Decizia va fi tranșată în instanță

Un consilier local din comuna Dersca a fost declarat în situație de incompatibilitate de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de reprezentanții ANI, este vorba de consilierul local PSD, Gică Ciubotariu, care a deținut simultan mandatul de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al primarului, obținând în perioada iunie 2016 – ianuarie 2021, venituri în sumă de 142.366 lei. Reprezentanții ANI invocă faptul că, potrivit legii privind exercitarea funcțiilor publice, „funcția de consilier local este incompatibilă cu (…) calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local”.

Consilierul nu va mai avea voie să ocupe o funcţie publică timp de trei ani

„Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se mai arată în comunicatul ANI.

Informația a creat rumoare în comuna Dersca întrucât Gică Ciubotariu a făcut parte din Consiliul Local timp de mai multe mandate, el deținând în trecut și funcția de viceprimar al comunei. „Deocamdată, nu s-a pus în discuția Consiliului Local situația dumnealui. Știu că el avea o comunicare din partea ANI prin care se aducea la cunoștință faptul că este în legalitate. Sincer, ne-a surprins și pe noi decizia ANI”, a spus primarul comunei Dersca, Mihai Cazacu.

„Dacă mi-ar fi spus din start că sunt incompatibil, eu nu aș mai fi candidat la alegerile locale”

Contactat de reporterii „Monitorul”, consilierul local Gică Ciubotariu, care deține și funcția de bibliotecar în cadrul Bibliotecii comunale, s-a declarat nevinovat și a anunțat că va contesta în Contenciosul Administrativ decizia ANI.

„Prin 2016 am fost evaluat de cei de la Agenția Națională de Integritate, care, după mai multe verificări mi-au comunicat, printr-o adresă oficială, că sunt în legalitate, având obligația doar de a mă abține de la vot, în ședințele Consiliului Local, atunci când sunt supuse la vot chestiuni ce țin direct de activitatea de angajat în cadrul aparatului propriu al primăriei. Acum, ei vin și susțin contrariul, ori, dacă mi-ar fi spus din start că sunt incompatibil, eu nu aș mai fi candidat la alegerile locale. Nu m-au făcut pe mine cei 400 de lei pe care îi primesc lunar ca indemnizație de consilier local, dar pentru mine răspunsul lor a fost ca o confirmare că totul este legal.

Eu încă mai am acea comunicare din partea ANI și mă voi adresa instanței de contencios administrativ întrucât nu mi se pare corect ca aceeași instituție să spună una în urmă cu patru ani, iar acum să susțină exact contrariul. Cineva de acolo a greșit – ori primii care mi-au trimis acea comunicare, ori acum”, a spus Gică Ciubotariu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...