spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSute de firme vor să livreze hrană caldă persoanelor vârstnice defavorizate

Sute de firme vor să livreze hrană caldă persoanelor vârstnice defavorizate

Circa 200 de noi firme s-au înscris în programul ce oferă masă caldă personelor vârstnice defavorizate și celor fără adăpost. „Numărul firmelor interesate să vândă mâncare gătită nevoiașilor a ajuns astfel la aproape 400 la nivelul județului Botoșani, față de 193, cât era în luna octombrie 2020, când a demarat programul”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Finanțat prin Guvernul României din fonduri europene, acesta are în prezent aproape 12.000 de beneficiari, cu 133 de persoane mai mult decât la sfârșitul anului trecut, creșterea fiind cauzată de împlinirea limitei minime de vârstă de 75 de ani a unei noi serii de beneficiari.

Firme centralizate de Prefectură

Instituția Prefectului centralizează firmele avizate pentru a intra în program, avizarea realizându-se de către emitentul de carduri prin intermediul cărora fiecare beneficiar își plătește mâncarea cumpărată. Tot Prefectura este cea care comunică primăriilor din județ lista updatată, edilii având posibilitatea să informeze beneficiarii privind firmele ce s-au arătat interesate să facă parte din program în fiecare unitate teritorială, astfel încât beneficiarii să-și poată alege cea mai avantajoasă variantă. De aceea, prefectul Dan Nechifor le cere primarilor din Botoșani să țină cont de interesele oamenilor, să monitorizeze derularea programului și să se asigure că se respectă cadrul legal.

„Îi rog pe domnii primari să se asigure că persoanele defavorizate chiar primesc mâncare caldă și nu produse nepreparate. Și să ne sesiseze orice încălcare a cadrului legal, orice reclamație făcută de beneficiari. Există instituții de control pe fiecare aspect al acestui program, care își fac treaba prin sondaj permanent, cu atât mai mult la o reclamație”, este mesajul prefectului de Botoșani.

Program menit să atenueze efectele pandemiei 

Programul de sprijin național pentru persoane fără adăpost și vârstnici cu probleme materiale a demarat în septembrie 2020 și ar fi trebuit să se încheie în luna iunie a acestui an, protecția cu finanțare europeană fiind menită să atenueze efectele pandemiei coronavirusului SARS-COV-2 asupra celei mai vulnerabile categorii de cetățeni. Pentru că la nivelul decidenților din capitală se ia în calcul prelungirea acestuia, programul ar putea să se deruleze și după prima lună de vară a acestui an.

Valoarea lunară încărcată pe card de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru o persoană este de 180 de lei, beneficiarul putând să achiziționeze mâncare de maxim 40 de lei într-o singură zi. Beneficiarul poate completa suma cu banii proprii, dacă doreşte o comandă peste această valoare. Dintre cei aproape 12.000 de beneficiari din Botoșani, circa 240 de persoane sunt fără adăpost, în timp ce cea mai mare parte o reprezintă persoane vârstnice cu venituri mai mici sau egale cu suma de 800 de lei, atât cât este valoarea indemnizației sociale pentru pensionari.

Anchetă penală din cauza cardurilor tranzacţionate ilegal 

Acordate din toamna anului trecut, cardurile sociale pentru masa caldă au ajuns să facă obiectul unei anchete penale. Cercetările au fost declanșate după ce au apărut mai multe informații conform cărora cardurile ar fi fost tranzacționate ilegal. Dosarul este în lucru la Serviciul pentru Investigarea Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Potrivit unor surse judiciare, unele firme specializate în livrarea de hrană caldă, în sistem catering, ar fi cumpărat cardurile respective pentru a le deconta direct, în numele pensionarilor cu venituri mici, dar și a altor categorii sociale defavorizate. O plângere de acest gen a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, unde s-a deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune. Totodată, unii beneficiari ai programului au arătat că nu mai primeau hrană caldă, ci conserve și alimente preambalate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...