Botoşaniul are de trei ori mai mulţi pensionari decât angajaţi în privat

Botoşaniul are de aproape trei ori mai mulţi pensionarilor decât angajați în mediul privat. Asta arată o statistică recentă a Casei Județene de Pensii Botoșani (CJP). Astfel, potrivit reprezentanţilor CJP, la nivelul județului Botoșani există 129.000 de beneficiari de pensii și indemnizații. Dintre acestea 96.000 de persoane beneficiază de pensii, iar 33.000 beneficiază de indemnizații.

În ceea ce privește numărul angajaților din județul Botoșani, la sfârșitul lunii februarie erau 56.897 de salariați și 64.672 de contracte active, cu 167 de persoane în plus față de luna ianuarie și cu 575 de persoane mai puţin față de februarie 2020. Dintre aceștia aproximativ 20.000 sunt bugetarii sau persoanele care lucrează în diverse companii cu capital de stat. Așadar, celor circa 35-36.000 de angajați din mediul privat le corespund peste 100.000 de pensionari. Numărul pensionarilor în plată este astfel de circa trei ori mai mare decât cel al angajaților din privat.

Raportul este foarte important, deoarece sistemul românesc de pensii se bazează pe contribuțiile salariaților pentru a plăti pensiile și nu pe acumularea de capital din perioada cotizantă. Altfel spus, pensiile sunt plătite din contribuțiile actualilor angajați și nu din sumele cu care au contribuit pensionarii în anii de activitate. La Botoșani, fără intervenția statului județul nu ar putea suporta plata pensiilor.

Pensii de un miliard de lei

În luna februarie, Centralizatorul Casei de Pensii indica că în judeţ erau 37.500 de pensii speciale. Cele mai multe persoane care fac parte din această categorie, aproape 30.000, sunt cei care primesc indemnizația socială, adică pensia minimă garantată. Apoi urmează pensiile de urmaș și cele de veteran. Pensiile considerate mari sunt ridicate de 7 pensionari de la Curtea de Conturi, 52 de magistrați și 22 de grefieri.

Astfel, cei șapte pensionari de la Curtea de Conturi au primit, în total, circa 263 mii lei, ceea ce înseamnă o pensie medie de puțin peste 3.100 lei lunar, în timp ce grefierii au primit câte 3.800 lei pe lună. Cele mai mari pensii speciale sunt ale magistraților, care au încasat, tot în medie, o pensie de peste 20.000 lei lunar.

La nivel județean, valoarea pensiilor pe un an calendaristic este de circa un miliard de lei.

 

Deja ai votat!