Orchestra „Rapsozii Botoșanilor” stă pe un butoi de pulbere

Orchestra „Rapsozii Botoșanilor” a fost zguduită recent de un conflict izbucnit între fostul dirijor Ciprian Potoroacă și managerul interimar Dan Doboş. Scandalul a început după ce, la sfârșitul lunii martie, Ciprian Potoroacă a părăsit orchestra. Acesta avea un contract, pe jumătate de normă, pe perioadă determinată, care s-a încheiat pe 31 martie 2021. Ulterior managerul Rapsozilor nu a mai prelungit acest contract spunând că dirijorul nu „a colaborat la evenimentele importante organizate de orchestră”. Funcţia rămasă vacantă a fost preluată de Ion Oloieru.

Ciprian Potoroacă s-a simţit, însă, lezat de afirmaţia făcută de Dan Doboş motiv pentru care a ţinut să-l contrazică spunând că astfel i-a fost pătată imaginea. „Ideea de lipsă de colaborare între mine și managerul Dan Doboș nu poate fi argumentată de un refuz al meu, ci mai degrabă de absența domniei sale”, a transmis Ciprian Potoroacă. Acesta susţine că s-a implicat activ în organizarea evenimentelor susţinute de Rapsozi.

În replică Doboş spună că de fapt fostul dirijor nu ar fi colaborat nici cu orchestra. Nu a lucrat cu orchestra, cu instrumentiștii, din punctul de vedere al melodiilor, noi suntem o instituție de repertoriu și concerte. Participa la repetiții, dar nu se auzea nimic din sală. Repertoriul, atât al soliștilor vocali, cât și al instrumentiștilor trebuie actualizat”, a declarat Dan Doboș.

Fostul dirijor al Rapsozilor nu este, însă, de acord cu această afirmaţie. Dacă eu aș fi fost un dirijor slab sau aș fi refuzat să colaborez cum spune domnia sa, orchestra s-ar fi prezentat slab și atunci cum ar mai fi obținut domnia sa note de 9 si 10 la evaluările periodice?”, spune Potoroacă.

Spectacole organizate la inițiativa fostului dirijor

Ciprian Potoroacă spune  că o parte dintre spectacolele din ultima jumătate de an au fost organizate la iniţiativa sa. Printre acestea se numără spectacolul transmis online de Rapsozii Botoșanilor cu ocazia Zilei Naționale a României. „A fost organizat la inițiativa mea, cu aprobarea și sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având  în acea perioadă delegate atribuțiile managerului, acesta aflându-se în carantină în urma participării sale la diferite filmări de televiziune care nu țineau de activitatea institutiței”, a transmis Potoroacă.

Acesta spune că tot la iniţiativa sa a fost organizat şi spectacolul dedicat Zilei Femeii. „Managerul se afla în concediu în Maldive, după cum se poate vedea în diferite imagini, unele pe care chiar domnia sa le-a trimis unui post de televiziune. Pentru că situația epidemiologică de la acel moment permitea, am avut dorința, atât eu, cât și colectivul de a da primul spectacol cu public în sală după un an de zile”, a mai transmis Potoroacă.

Întrebat ce părere are despre aceste acuzaţii Dan Doboș a precizat că plecările sale nu au încurcat în nici un fel activitatea instituţiei pe care o conduce. „Atunci când am fost plecat în concediu, de fiecare dată, am lăsat în locul meu pe maestrul Ioan Cobâlă. Managerul lasă cu delegare pe cineva ca să conducă instituția. Când revine  își reia funcția de manager cu toate atribuțiile”, a declarat Doboş.

Nemulţumiri din cauza plachetelor aniversare

O altă nemulțumire a fostului dirijor este aceea că nu ar fi primit o plachetă aniversară la evenimentul ce marca împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea orchestrei. „Dan Doboș a beneficiat de sprijinul meu total ca dirijor, iar drept mulțumire, întâmplător sau nu, doar doi oameni nu au primit placheta aniversară pe scenă: eu și doamna Sofia Vicoveanca”, a spus Potoroacă.

Doboş susţine, însă, că acest lucru nu este adevărat. „Acestea au fost oferite tuturor celor din orchestră. Astfel, plachetele aniversare au fost făcute pentru toți angajații instituției inclusiv pentru dumnealui. Ba mai mult, el este cel care a citit acele distincții pe scenă. Probabil n-a vrut să primească, dar plachetele au existat”, a spus Doboş. 

Orchestra „Rapsozii Botoșanilor” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Deja ai votat!