Bebeluşul cu Covid a învins boala după două luni de chin (video)

Foto arhivă

Medicii din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” au reușit să salveze bebelușul născut prematur pe 5 martie, diagnosticat la 24 de ore de viaţă cu o formă gravă de Covid-19. Din cauza greutăţii mici, de 1.270 de grame şi a protocoalelor, bebeluşul a fost transferat de la Maternitatea Botoșani, intubat, la Suceava, cu o ambulanţă SMURD. După două luni de luptă cu boala, copilul a fost externat sănătos, în data de 7 mai, potrivit „Monitorul de Suceava”.

Potrivit reprezentanţilor spitalului sucevean, proba pentru testul RT PCR prelevată de la copil a fost secvențiată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, la Laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară, și astfel s-a descoperit că bebelușul a fost infectat cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, fiind testat pozitiv timp de 6 săptămâni.

Copilul s-ar fi infectat în timpul vieții intrauterine

În ceea ce privește modul în care s-a produs infectarea copilului, medicul de caz Mihaela Babliuc este de părere că cel mai probabil aceasta a fost în timpul vieții intrauterine. Argumentele în acest sens sunt că nou născutul a fost deja pozitiv la mai puțin de 24 ore de la naștere și că nu a intrat în contact cu mama deloc.

„A fost extras prin cezariană, iar personalul de la maternitate, cu care a intrat copilul în contact, a fost testat și absolut toți au avut rezultat negativ”, a explicat medicul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, menţionând că modul de infectare este doar o probabilitate, nu şi o certitudine. De asemenea, a spus acesta, este foarte posibil ca factorul declanșator al nașterii premature să fi fost tocmai infecția cu SARS-CoV-2.

Băieţelul primise un prognostic rezervat 

Pe lângă problemele cauzate de Covid-19, bebelușul și medicii care l-au îngrijit au avut de luptat și cu riscurile prematurității, care nu au fost deloc de neglijat. Băiețelul a fost încă de la naștere, pentru o perioadă lungă de timp, în stare extrem de gravă, cu prognostic rezervat din partea medicilor și a primit inclusiv sânge și plasmă cu titru mare de anticorpi.

La naștere mama, din satul Oroftiana, comuna Suharău, era infectată cu SARS-CoV-2 și copilul a fost testat de asemenea pozitiv, imediat după nașterea prematură, la 31 de săptămâni, la maternitatea din Botoșani.

Cazurile de transmitere de la mamă la copil sunt extrem de rare

Copilul a fost internat într-un salon special pentru bebeluşi cu Covid, un asistent fiind special desemnat să aibă grijă doar de el pe timpul internării la Botoşani, fiind singurul cu Covid. „Sunt foarte puţine cazurile la nivel mondial de transmitere mamă – copil”, a precizat un medic specialist din cadrul Spitalului Județean Botoșani.

Trei studii prezentate anul trecut în revista JAMA au ridicat posibilitatea transmiterii pe verticală a noului coronavirus. Au fost prezentate date asupra unor cazuri de nou-născuți cu simptomatologie sugestivă pentru Covid-19 și niveluri crescute ale anticorpilor IgG și IgM specifici infecției cu SARS-CoV-2. Mamele acestor nou-născuți fuseseră diagnosticate cu Covid-19 în ultimul trimestru de sarcină.

Băieţelul este unicul copil al familiei

Mama bebeluşului are 22 de ani, este din satul Oroftiana, comuna Suarău, şi iniţial nu ar fi fost de acord cu direcţionarea micuţului către Suceava, pentru că ar fi însemnat că se separa de el şi mai mult. Nici la Botoşani aceasta nu a avut voie să îşi strângă copilul în braţe, însă tânăra ştia măcar că este cu el în acelaşi spital.

Potrivit statisticilor, până în prezent au fost diagnosticaţi cu Covid-19 26 de bebeluşi cu vârsta sub un an în judeţul Botoşani, băieţelul fiind cel mai tânăr pacient la care virusul a fost confirmat în urma a două teste consecutive.

La începutul lunii martie, o fetiţă abia venită pe lume a fost diagnosticată cu Covid în urma unui prim test. Ulterior, testele efectuate la 24 de ore, precum şi cel la 48 de ore, au fost negative.

În judeţul Botoşani este cel mai tânăr pacient pozitiv. Am mai avut mame pozitive care au născut, dar au fost feţi negativi. Acum este o anchetă epidemiologică în desfăşurare şi vom vedea exact cauzele pozitivării. Transmiterea placentară este foarte rară”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.

La polul opus se află un pacient de 97 de ani, care a trecut cu bine peste virus, în toamna anului trecut.

Deja ai votat!