spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCandidat preferat pentru şefia teatrului. Marius Rogojinschi spune că directorul ar trebui...

Candidat preferat pentru şefia teatrului. Marius Rogojinschi spune că directorul ar trebui să fie autohton

♦ După întreruperea bruscă a concursului pentru Teatru, când se contura un câştigător, câteva declaraţii deplasate umbresc şi a doua etapă a competiţiei

Și al doilea concurs organizat pentru postul de director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani începe tot cu stângul și cu anunțarea preferaților.

Primul concurs – la care au fost doi candidați, Antonela Cornici și Alexandru Vasilache – a fost întrerupt cu o zi înainte de anunțarea rezultatelor la proiectele de management, pentru că un membru al juriului, Adrian Titieni, a anunțat că nu mai poate juriza. De fapt, nota obținută de Antonela Cornici, actor, regizor și profesor universitar din Iași, era 9,18, mai mare decât cea a lui Alexandru Vasilache (7,80), regizor din Republica Moldova, care lucrează la Teatrul „Mihai Eminescu”, și era posibil ca interviul să nu mai schimbe mare lucru.

Contactat atunci, primarul Cosmin Andrei spunea că nu știe nimic de întreruperea concursului și se va interesa. În schimb, înainte de concurs, Marius Rogojinschi, directorul Teatrului „Vasilache” și consilier local PSD, anunțase că cel mai bun pentru postul de director ar fi Alexandru Vasilache.

Rogojinschi vrea director autohton

Concursul s-a reluat, că așa era prevăzut în regulament, iar candidații sunt aceiași. La fel e și tehnica consilierului local PSD Marius Rogojinschi, care declară în presa locală că „directorul teatrului ar trebui să fie autohton”, cu referire exactă la Antonela Cornici, care e profesor la universitatea ieșeană, la facultatea de teatru.

Evident că nu este nicăieri în cerințele concursului un asemenea criteriu, care ar fi discriminatoriu, dar Marius Rogojinschi a decis că directorul teatrului trebuie să fie „autohton” și „conectat cu teatrul 24 de ore din 24”.

Nici celălalt candidat, Alexandru Vasilache, nu este foarte autohton, fiind originar din Republica Moldova și lucrând foarte mulți ani acolo, dar este, probabil, „mai autohton” decât Antonela Cornici în ochii lui Marius Rogojinschi, care enunță reguli noi în instituțiile culturale ale orașului, fără să îi ceară nimeni acest lucru. Și aruncă prin asta din nou o umbră asupra corectitudinii viitorului concurs de director al Teatrului „Mihai Eminescu”.

„Sper să fie un concurs corect”

Antonela Cornici, contactată de reporterii „Monitorul”, a declarat că „nici nu știu dacă merită să comentez aceste inepții. E un concurs deschis, se putea înscrie oricine și nu îmi amintesc ca printre condiții să fie trecută una care să impună candidatului să fie autohton. Sper să fie un concurs corect și să câștige proiectul care e cel mai bun pentru acest teatru. În rest, mă scuzați, dar eu prostiile nu le comentez”.

 

Cosmin Andrei: „Nu Rogojinschi hotărăşte cine va fi director”

Primarul Cosmin Andrei nu a dorit să facă prea multe comentarii, cel mai probabil pentru a nu-şi supăra colegul de partid şi sfătuitorul principal în privinţa activităţii instituţiilor de cultură botoşănene. „Nu comentez. Nu vreau să comentez declaraţiile domnului Rogojinschi. Nu dumnealui hotărăşte cine va fi director, pentru că nu este membru în comisia de concurs. Cereţi-i dumnealui un punct de vedere”, a spus primarul.

Nu am reușit să îl contactăm pe Marius Rogojinschi pentru a-i afla punctul de vedere, pe care, de altfel, l-a expus deja în presă, și susține că „dacă (…) ai pus în scenă câteva spectacole pe scena Teatrului «Eminescu», nu îți dă meritul să accezi la funcția de director”.

Antonela Cornici, cea care nu merită să fie directorul teatrului, în viziunea lui Marius Rogojinschi, este lector universitar doctor la universitatea ieșeană „George Enescu”, la facultatea de teatru, și are o activitate prodigioasă ca actor, regizor și cercetător. A jucat și regizat zeci de piese de teatru la festivaluri naționale și internaționale. Patru dintre acestea, cu Antonela Cornici regizor, au fost prezentate pe scena teatrului botoșănean.

Marius Rogojinschi a jucat în toate cele patru piese.

– Cătălin MORARU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...