spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTConcursul pentru şefia Teatrului "Mihai Eminescu" va fi reluat

Concursul pentru şefia Teatrului „Mihai Eminescu” va fi reluat

Concursul pentru desemnarea noului director al Teatrului „Mihai Eminescu” va fi reluat. Ieri, 22 martie, conform calendarului aprobat de consilierii municipali, urma să fie anunţat rezultatul evaluării proiectelor de management şi să se stabilească data la care cei doi candidaţi, respectiv Antonela Cornici şi Alexandru Vasilache, trebuiau să susţină interviul. Comisia nu a anunţat, însă, data interviului, ci reluarea concursului. Asta deoarece unul dintre membrii comisiei de concurs de proiecte de management a renunţat la mandat, „din proprie iniţiativă, din motive profesionale, independente de voinţa sa”.

Este vorba despre Adrian Titieni, profesor universitar şi actor cu o bogată activitate în teatru, film şi televiziune. Acesta a transmis duminică un mail primăriei, în care anunţă că se retrage din comisie.

Retragere cu semn de întrebare

Această retragere cu o zi înainte de anunţarea rezultatului evaluării proiectelor de management ridică unele semne de întrebare. Practic, este greu de crezut că „aceste motive profesionale” au apărut fix cu o zi înainte de anunţarea rezultatelor evaluării proiectelor. Dacă Adrian Titieni anunţa că se retrage din comisie înainte de 9 martie, data limită pentru depunerea proiectelor de management, atunci era înlocuit şi concursul continua.

Având în vedere, însă, că acesta s-a retras din comisie după începerea primei etape a concursului, municipalitatea „are obligaţia de a relua procedura de concurs”. Anunţul privind reluarea procedurii de concurs a fost afişat ieri pe site-ul primăriei şi la sediul instituţiei.

Potrivit regulamentului aprobat de consilierii municipali, în cazul în care un membru al comisiei se retrage înainte de începerea primei etape, autoritatea desemnează o altă persoană în comisie. În cazul în care retragerea are loc după începerea primei etape, autoritatea va relua procedura de concurs cu asigurarea unui minim de 21 de zile calendaristice pentru elaborarea proiectului de management şi între 7 – 14 zile pentru analizarea proiectelor de management înscrise la concurs.

Practic, reluarea concursului presupune încă o perioadă bună de timp în care Teatrul „Mihai Eminescu” nu va avea director stabilit prin concurs.

„Se reia procedura de la zero”

„Se reia procedura de la zero pentru că aşa scrie în regulamentul aprobat de consilierii municipali. Dacă un membru al comisiei se retrage după declanşarea etapei I, atunci se reia procedura, cu un nou calendar, eventual şi comisie modificată”, a declarat Anca Dumitrescu, şeful Serviciului resurse umane din cadrul primăriei.

Potrivit oficialului, în şedinţa din această lună a Consiliului Municipal va fi supus dezbaterii un nou proiect de hotărâre vizând concursul pentru şefia Teatrului „Mihai Eminescu”. Dată fiind reluarea concursului, cei doi candidaţi vor trebuie să redepună proiectele de management. Mai mult, la concurs pot să participe şi alte persoane.

„Nu mi-a dat alte detalii”

Deşi în regulamentul aprobat de consilierii municipali se stipulează că „în cazul imposibilităţii fizice /obiective a îndeplinirii atribuţiilor asumate de către un membru al comisiei, autoritatea, după caz, poate prelungi termenele stabilite pentru desfăşurarea etapelor de concurs”, Anca Dumitrescu a explicat că această prevedere nu a putut fi aplicată din cauză că Adrian Titieni a anunţat că se retrage din comisie.

„Am mers pe articolul vizând renunţarea din proprie iniţiativă a unui membru. Dacă spunea că nu poate participa la interviu, atunci decalam termenul, însă el a spus că renunţă din diverse motive care ţin de profesia lui şi de activităţile pe care le are şi atunci, dacă renunţă la întreg mandatul, nu avem ce face, trebuie să refacem toată procedura”, a afirmat Anca Dumitrescu.

Cât priveşte renunţarea la mandat cu o zi înainte de anunţarea rezultatului evaluării, decizie care ridică semne de întrebare, Anca Dumitrescu a adăugat că nu şi-a permis să-l întrebe pe Adrian Titieni de ce renunţă. „Săptămâna trecută am discutat cu dumnealui despre o dată aproximativă pentru susţinerea interviului, dar, probabil că, într-adevăr, a intervenit ceva urgent şi chiar nu mai poate să facă parte din această comisie. Putea să-mi spună de atunci. Acum renunţă la calitatea de membru al comisiei pentru că are motive profesionale, independente de voinţa lui, care necesită desfăşurarea altor activiăţi. Nu mi-a dat alte detalii. Am discutat şi cu cei doi candidaţi, le-am explicat situaţia. Proiectele de management au fost puse doar la dispoziţia membrilor comisiei, care au semnat declaraţie de confidenţialitate, nu sunt cunoscute de alte persoane din primărie”, a mai arătat Anca Dumitrescu.

Contactat telefonic, primarul Cosmin Andrei a spus că nici nu ştie că Adrian Titieni s-a retras. „Trebuie să văd ce s-a întâmplat. Acum aud. Nu ştiu nimic. Mă interesez mâine şi vă spun”, a adăugat primarul.

Doi candidaţi la concursul care tocmai a fost anulat

La concursul care tocmai a fost anulat erau doi candidaţi – Antonela Cornici şi Alexandru Vasilache.

Antonela Cornici este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, la facultatea de Teatru. Până în 2018 a fost, pe lângă cadru universitar, actor și regizor la teatrul ieșean „Vasile Alecsandri”. Activitatea acesteia este prodigioasă, ca actor, regizor și cercetător. A regizat peste 25 de piese în toată țara, patru chiar pe scena teatrului botoșănean. Ca actor sau regizor a jucat în, sau regizat piese de teatru la zeci de festivaluri naționale și internaționale.

Alexandru Vasilache este un artist din Republica Moldova, profesor la Academia de Muzică și Teatru din Chișinău, director general al Studioului „Moldova-Film” din Chișinău și, de mai bine de zece ani, regizor artistic al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a realizat mai multe spectacole, printre care „Bani din cer” și „Bocitoarele vesele”.

În bogata sa carieră, acesta a montat spectacole de teatru în Republica Moldova, dar și în România.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...