Ziua Internațională a Medicinii de Urgenţă marcată la Botoşani (video)

Joi, 27 mai, se serbează Ziua Internațională a Medicinii de Urgenţă, una dintre cele mai importante discipline și una dintre cele mai solicitante ramuri ale medicinii moderne. Pentru a marca această zi şi la Botoşani, coordonatorii UPU-SMURD Botoșani au decis să organizeze, în premieră în judeţ, un eveniment prin care să arate comunității câteva dintre mijloacele de intervenție, dar şi să prezinte munca proprie şi a colegilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Printr-o acțiune care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de joi, în fața Muzeului Județean, pe Pietonalul Unirii, reprezentanţii ISU şi ai SMURD au ridicat un cort şi au adus şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă de tip C1. Astfel, botoșănenii care au vizitat zona și-au putut testa glicemia, tensiunea arterială și saturația de oxigen. De asemenea, aceştia au putut viziona un filmuleţ de prezentare al activităţii UPU-SMURD la nivelul judeţului Botoşani.

Alături de cadrele medicale ale Unității de Primiri Urgențe, au fost reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, prefectul Dan Nechifor, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliței, deputații Alexandra Huțu și Marius Budăi, conducerea Consiliului Județean, președintele Doina Federovici și vicepreședintele Dorin Birta, administratorul public al municipiului Botoșani, Mircea Magdalena, primarul orașului Bucecea, Angel Ghiorghiu și conducerea Spitalului Județean în frunte cu managerul Doina Caba.

Structura SMURD de la Botoşani a fost înfiinţată în 2010

Conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor a fost reglementată pentru prima dată în anul 2007, conform Ordinului 1706-2007. Un an mai târziu, în 2008, a apărut în România Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, 112, iar în 2009 s-a stabilit şi protocolul de triaj al pacienţilor şi astfel au apărut şi codurile de culoare, care stabilesc gravitatea bolii şi prioritatea cu care pacienţii sunt preluaţi de medici.

Pe 16 decembrie 2010 a luat fiinţă la Botoşani structura SMURD, din cadrul ISU Botoşani.

În septembrie 2013 a fost dată în folosinţă şi autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), care este deservită de medici şi asistenţi din cadrul UPU, specialişti în medicina de urgenţă, astfel că activitatea medicală din cadrul serviciului a devenit una centralizată, fiind format UPU-SMURD Botoşani.

Deja ai votat!