spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăLocal BTBotoşănenii îşi pot cumpăra din nou vechime în muncă

Botoşănenii îşi pot cumpăra din nou vechime în muncă

Persoanele cărora le lipsesc ani de vechime în cartea de muncă pot să-i cumpere pentru a beneficia de o pensie mai mare. Mai exact, aceștia pot cumpăra șase ani de vechime plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună.

Ordonanța de urgență care stabilește cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii a fost adoptată, miercuri, în Parlament.

Pentru proiectul privind posibilitatea celor care au goluri în cartea de muncă de a-și cumpăra  vechime au fost 304 voturi ”pentru”, două ”împotrivă” li o abţinere.

Proiectul este necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum șase ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în actul normativ.

Proiectul mai prevede că baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social. Acesta care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.

Cât costă șase ani de vechime

Cât despre suma pe care cei interesați trebuie să o plătească, aceasta diferă în funcție de perioada în care se încheie contractul de asigurare socială. Mai exact, dacă acesta se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, doritorii vor plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent de anul la care se referă. Astfel, un an de pensie costă 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu, respectiv șase ani, asiguratul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...