Amenințări cu suicidul în timpul unei testări. Un profesor botoșănean a reușit să evite o tragedie

Un botoșănean profesor al Universității „Ștefan cel Mare” (USV) din Suceava a fost martorul unei scene incredibile în timpul unei testări, după ce un student a amenințat că se sinucide sub ochii lui, cu un cuțit pe care îl avea asupra sa. Profesorul a reușit să-l liniștească pe tânăr și chiar l-a lăsat să susțină testul. Ulterior, cazul a fost sesizat la poliție, iar incidentul este anchetat acum de polițiștii suceveni.

„Momentul a fost gestionat foarte bine de profesorul care susținea testarea, care a intervenit cu calm și a știut cum să-l liniștească pe tânăr. Studentul este acum în grija unui medic și sperăm ca lucrurile să se termine cu bine și pentru el”, a declarat Mihai Dimian, prorector în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Zărisem lama argintie a cuțitului și am decis să nu folosesc forța încercând să-l dezarmez”

Scenele s-au petrecut luni dimineață, pe 31 mai a.c., când tânărul de 22 de ani, din județul Neamț, student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, s-a prezentat în corpul D al universității pentru a susține un test. Era o testare obișnuită, nu un examen, iar în sală se mai aflau doi studenți. Nefiind sigur pe subiecte, tânărul a intrat în panică. A scos un cuțit din buzunar, l-a pus la gât și a amenințat că se sinucide. Dând dovadă de stăpânire de sine, profesorul botoșănean Marius Prelipceanu a reușit să gestioneze situația cu calm, l-a liniștit pe tânăr, i-a explicat subiectele, iar studentul a băgat la un moment dat cuțitul în buzunar.

„Avea un subiect de teorie despre GPS și radar și o problemă. Cerințele nu erau complicate, însă am avut prezența de spirit să nu intervin violent. Zărisem lama argintie a cuțitului și am decis să nu folosesc forța încercând să-l dezarmez, ci m-am comportat cu calm. I-am explicat la ce să se refere, oferindu-i și sugestii făcând trimitere la GPS-ul mașinii și radarele de la aeroporturi, iar atunci a acceptat să redacteze răspunsurile, momentul critic fiind depășit”, a povestit profesorul Marius Prelipceanu.

Tânărul se afla sub un tratament pe care nu-l respectase 

Între timp, cazul a fost adus și la cunoștința secretariatului, care a anunțat poliția din campusul universitar. Ulterior, tânărul a mers și a susținut un alt test cu un alt profesor la care avea niște restanțe, după care polițiștii l-au abordat pentru a lămuri incidentul. Când l-au verificat corporal, polițiștii au găsit un cuțit tip briceag, având lama de 8 cm și mânerul de 8 cm, asemeni cuțitelor de vânătoare, cu vârful arcuit și foarte ascuțit și, din câte se pare, la cea de a doua oră tânărul se autorănise pe unul dintre antebrațe.

În timpul discuțiilor, tânărul a spus că urma un tratament de specialitate, pe care în ziua respectivă nu l-a respectat. Dus la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava, studentul a fost evaluat de un medic specialist, iar mai apoi a fost transferat la Secția Psihiatrie și internat pentru tratament. Polițiștii au luat legătura și cu mama acestuia pentru a stabili măsurile care se impun a fi luate. Totodată, polițiștii au întocmit proces-verbal de constatare a infracțiunii flagrante cu privire la săvârșirea infracțiunii „portul și folosirea fără drept de obiecte periculoase”.

Marius Prelipceanu este profesor universitar Bologna 2019, iar în trecut a fost ziarist în cadrul redacției „Monitorul de Botoșani”, fiind unul dintre cei mai buni redactori atât pe investigații, cât și reportaj și eveniment. Atent permanent la ceea ce se întâmpla în jurul său, Marius Prelipceanu a scos la iveală multe din neajunsurile societății. Ulterior, el a îmbrățișat cariera de profesor universitar pentru a educa noile generații.

 

Deja ai votat!